3 sprawdzone przepisy na tłusty czwartek
Tłusty czwartek już jutro, jeśli jeszcze nie wiesz co upiec albo nie masz ochoty na tradycyjne pączki – świetnie się składa! Dziś we współpracy z Pauliną z bloga luckyinflife mamy dla Was aż 3 przepisy na tłusty czwartek: pyszne fritule, pięknie wyglądające róże i tradycyjne oponki serowe.
Słodkości, które dzisiaj Wam proponuję to pomysły Pauliny, która od ponad roku prowadzi bloga luckyinlife, gdzie z chęcią śledzę jej nowe przepisy na pyszne babeczki, ciasteczka, bułeczki i wiele więcej. Ostrzegam, jeśli raz wejdziecie na jej stronę – za szybko jej nie opuścicie! :)
FrituleCzym są fritule? Ja do tej pory nie wiedziałam, ale Paulina uświadomiła mi, że są to chorwackie minipączki. Specjalnie z okazji tłustego czwartku, do przepisu na fritule, który znajdziecie tutaj, a także na jej blogu, dodała polskiego akcentu w postaci różanej konfitury.
Składniki na ok. 60 frituli:
- 500 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 20 g masła
- 2 żółtka
- 30 g cukru
- 250 ml mleka
- 30 ml rakiji (lub innego wysokoprocentowago alkoholu)
- starta skórka z cytryny
- szczypta soli
- opcjonalnie 2 garści rodzynek lub 200 g dowolnej konfitury
- olej do smażenia (ok. 500ml.)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Przygotuj rozczyn: Rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i zalej 4 łyżkami letniego mleka. Wsyp 3 łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
- Rozpuść masło. Połącz mąkę z cukrem, solą, żółtkami oraz skórką cytrynową, alkoholem i roztopionym masłem. Dodaj rozczyn oraz mleko. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i miękkie, dość luźne.
- Przełóż ciasto do głębokiej miski i odstaw na 50 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzej olej w garnku. Sprawdź, czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając odrobinę ciasta. Kiedy olej bulgocze, a ciasto się rumieni – możesz zacząć smażenie. Ciasto nakładaj łyżką posmarowaną olejem i smaż na złoty kolor.
- Usmażone fritule odstaw na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
- Kiedy wystygną, posyp cukrem pudrem.
RóżeJeśli przyjmujesz gości to ten przepis będzie idealny. Róże wykonuje się z ciasta na faworki i pięknie prezentują się na stole.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka spirytusu (wódki)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- wiśnie w syropie lub konfitura wiśniowa
Przygotowanie:
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej ją.
- Dodaj śmietanę, żółtka, sól i alkohol.
- Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto.
- Przygotuj teraz kawałki do złożenia róży: z ciasta wytnij krążki w 3 rozmiarach (np. szklanką, literatką i kieliszkiem). W każdym krążku zrób nacięcia i układaj jeden na drugim, od największego do najmniejszego.
- Dociśnij ciasto, aby połączyło się ze sobą.
- Rozgrzej olej w głębokim garnku. Kiedy zaczyna skwierczeć, a po dodaniu kawałka ciasta wypływa na powierzchnię i się rumieni – możesz zacząć smażenie.
- Wrzucaj róże najmniejszym krążkiem do dołu. Kiedy się zarumieni – odwróć i smaż jeszcze chwilę.
- Odsącz róże z nadmiaru tłuszczu.
- Udekoruj róże cukrem pudrem, a w środek nałóż konfiturę wiśniową lub wiśnię.
Oponki
seroweOstatni przepis na oponki serowe to klasyczne i tradycyjne słodkości. Z podanych składników wychodzi ich ok. 30 sztuk.
Składniki:
- 500 g mielonego twarogu
- 2–3 szklanki mąki
- 1 całe jajko i 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- ekstrakt lub cukier waniliowy
- 1 łyżeczka spirytusu lub 2 łyżeczki wódki (jeśli nie masz – nie musisz dodawać)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Do twarogu dodaj jajka, śmietanę, cukier puder, sól, wanilię oraz alkohol. Wymieszaj.
- Mąkę połącz z sodą i wsyp do masy serowej 2/3 mieszanki.
- Wyrabiaj ciasto dodając mąkę z sodą tak długo, aż ciasto nie będzie kleić się mocno do rąk.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Podsypuj je mąką.
- Wytnij kółka szklanką, a na kole kieliszkiem lub nakrętką zrób dziurkę. Pozostałe ciasto możesz ponownie rozwałkować lub osobno usmażyć.
- Rozgrzej olej i tak jak w poprzednich przepisach – sprawdź jego temperaturę wrzucając kawałek ciasta. Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
- Odłóż usmażone oponki serowe na ręcznik papierowy, a kiedy ostygną posyp cukrem pudrem.
Zobacz więcej
- Sernik nowojorski – przepis na puszyste i aksamitne ciasto
- Pączki domowe – przepis krok po kroku
- Kawa piernikowa – przepis i inspiracje
- Doniczka z czekolady – spektakularny deser
- Tweet