single

Beza to przepis na lekkie ciastka, które kradną serca

Beza, czyli popularne ciasto, do którego można dodać niemal dowolne owoce w zależności od pory roku. Jest lekka i można ją wykorzystać na każdą okazję. Dżem z owoców leśnych był dobrym dodatkiem do ciasta, dodając kwasowości. Beza

bardzo mi się podobała Choć początkowo myślałam, że zajmie mi to trochę czasu, myliłam się!

Przygotowanie ciasta kruchego, zrobienie musu i pieczenie to trzy główne etapy przepisu. Ostatni moment po wyjęciu z piekarnika, pachnie niesamowicie! Jest gotowy do umieszczenia w naczyniu do pieczenia o wymiarach 21x24cm

Przepis na formę

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 6 jaj (osobno białka i żółte)
  • 1 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka Śmietanki 18%
  • 1 słoik dżemu z owoców leśnych/ owoców sezonowych

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta kruchego. W dużej misce połącz mąkę, zimne masło, 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jak sprawić, by ciasto kruche było idealne? Możesz użyć robota kuchennego z jego mieszadłem lub zrobić to ręcznie. Ważne jest, aby pracować szybko, a ciasto powinno być kruche. Do masy należy dodać żółtka i 1 łyżkę śmietany. Przed dodaniem składników należy pozostawić ciasto na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło. Powinno być ono gładkie. Podzielić je na dwie części. Pierwszą umieścić w prostokątnej blaszce, która została wyłożona papierem do pieczenia. Wypełnij ją w całości. Wstaw do lodówki nakłuwając ją widelcem. Drugą połowę ciasta kruchego zetrzeć na tarce.
  2. Drugim krokiem jest przygotowanie musu. Zrób sztywną pianę, ubijając białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Powoli dodawaj do niej cukier. Powstanie gęsta piana, aż będzie błyszcząca. Wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną.
  3. Piekarnik powinien być ustawiony na 180°. Wyjąć spód z lodówki i rozłożyć na nim dżem z owoców leśnych. Na koniec zwieńczyć go startym ciastem kruchym. Piec przez 35-40 min. Polewa powinna wyglądać jak beza i będzie miała złoty kolor. Otwórz piekarnik i pozwól ciastu ostygnąć na patelni przez kilka minut. Przed pokrojeniem pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Smacznego!!! ;)


Dowiedz się więcej

  • Jak to się wszystko zaczęło?
  • Czego nie można myć w zmywarce
  • Jest to najlepszy serial jaki kiedykolwiek widziałem.
  • Porządek w domu - Kilka prostych zasad dla każdego
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet