Beza to przepis na lekkie ciastka, które kradną serca
Beza, czyli popularne ciasto, do którego można dodać niemal dowolne owoce w zależności od pory roku. Jest lekka i można ją wykorzystać na każdą okazję. Dżem z owoców leśnych był dobrym dodatkiem do ciasta, dodając kwasowości. Beza
bardzo mi się podobała Choć początkowo myślałam, że zajmie mi to trochę czasu, myliłam się!Przygotowanie ciasta kruchego, zrobienie musu i pieczenie to trzy główne etapy przepisu. Ostatni moment po wyjęciu z piekarnika, pachnie niesamowicie! Jest gotowy do umieszczenia w naczyniu do pieczenia o wymiarach 21x24cm
Przepis na formę
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- 6 jaj (osobno białka i żółte)
- 1 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka Śmietanki 18%
- 1 słoik dżemu z owoców leśnych/ owoców sezonowych
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta kruchego. W dużej misce połącz mąkę, zimne masło, 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jak sprawić, by ciasto kruche było idealne? Możesz użyć robota kuchennego z jego mieszadłem lub zrobić to ręcznie. Ważne jest, aby pracować szybko, a ciasto powinno być kruche. Do masy należy dodać żółtka i 1 łyżkę śmietany. Przed dodaniem składników należy pozostawić ciasto na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło. Powinno być ono gładkie. Podzielić je na dwie części. Pierwszą umieścić w prostokątnej blaszce, która została wyłożona papierem do pieczenia. Wypełnij ją w całości. Wstaw do lodówki nakłuwając ją widelcem. Drugą połowę ciasta kruchego zetrzeć na tarce.
- Drugim krokiem jest przygotowanie musu. Zrób sztywną pianę, ubijając białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Powoli dodawaj do niej cukier. Powstanie gęsta piana, aż będzie błyszcząca. Wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną.
- Piekarnik powinien być ustawiony na 180°. Wyjąć spód z lodówki i rozłożyć na nim dżem z owoców leśnych. Na koniec zwieńczyć go startym ciastem kruchym. Piec przez 35-40 min. Polewa powinna wyglądać jak beza i będzie miała złoty kolor. Otwórz piekarnik i pozwól ciastu ostygnąć na patelni przez kilka minut. Przed pokrojeniem pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Smacznego!!! ;)
Dowiedz się więcej
- Jak to się wszystko zaczęło?
- Czego nie można myć w zmywarce
- Jest to najlepszy serial jaki kiedykolwiek widziałem.
- Porządek w domu - Kilka prostych zasad dla każdego
- Tweet