Chleb kukurydziany, morele i tymianek Przepis na farsz
Ta wegetariańska pieczeń-alternatywa to świetny sposób na zrobienie farszu i dania głównego w jednym. Miękki i puszysty chleb kukurydziany jest idealnym substytutem mięsa, gdy jest przyprawiony ziołami i słodkimi suszonymi owocami. Posypka z tartego sera doskonale wykańcza potrawę, dodając jej pikantnego smaku.
Składniki
Dla chleba kukurydzianego
- 225g (8oz) mąki kukurydzianej (polenta)
- 225g (8oz) zwykłej mąki
- 50g (2oz) cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 225ml (8fl oz) mleka
- 1 duże jajko, ubite
- 60g (2 1/2 oz) masła, roztopionego
Na farsz
- 15g (1/2oz) masła plus 50g (2oz) masła, roztopionego, na później
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 chleb kukurydziany (przepis powyżej), pokrojony w 2,5 cm (1 cal) kostki
- 3 gałązki tymianku, zebrane liście
- 75g (3oz) orzeszków piniowych, tosty
- 100g (4oz) suszonych moreli, posiekanych
Metoda
- Rozgrzej piekarnik do 220 C, 200 C, 450 F, gaz 7. Wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli. Dodaj mleko i jajko i dobrze wymieszaj. Dodać roztopione masło i połączyć. Wlać do dobrze wysmarowanej masłem formy 20x5cm (8x2in) i piec przez około 20 minut, aż wyda się pusty przy stukaniu. Pozostaw do ostygnięcia na noc, bez przykrycia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C, 160 C fan, 350 F, gaz 4. Podsmaż szalotki w 15g (1/2oz) masła i oleju, aż zmiękną, dodaj czosnek i gotuj przez kilka minut i dobrze dopraw. Wymieszaj szalotki, chleb kukurydziany, zioła, orzeszki piniowe i morele w misce, następnie dodaj roztopione masło, bulion i przyprawy. Umieścić w dobrze wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, przykryć folią i piec przez 25 minut. Zdejmij folię i piecz jeszcze przez 5 minut. Jeśli jest trochę suchy, dodać więcej wywaru.
- Aby podać danie wegetariańskie, weź kilka dużych łyżek farszu i umieść w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Pokrój ser Taleggio lub inny aromatyczny ser topiony, taki jak provolone lub camembert, przykryj nim farsz i wstaw do piekarnika po wyjęciu mięsa na około 15 minut lub do momentu, gdy ser się roztopi, zbrązowieje i zacznie bulgotać.