single

Chłodnik z porów i ziemniaków – na letnie dni i nie tylko

Sycący, smaczny i idealny na upalne dni, ale nie tylko. Taki właśnie jest chłodnik z porów, czyli pyszna zupa na bazie aromatycznych warzyw. Uwielbiam go zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu. Sprawdź przepis na chłodnik z porów i ziemniaków, a następnie zaskocz swoich bliskich tym świetnym daniem!

Przepis na chłodnik z porów i

ziemniakówNie przepadam za zupami, bo dla mnie są one zbyt mało sycące, żeby tylko takie danie zjeść na obiad. Jednocześnie zapełniają mnie na tyle, że nie zjem w całości czegoś konkretniejszego. Zawiłe, co? Właśnie dlatego jak przygotowuję zupy w mojej kuchni to są to kremy i chłodniki. Jeden z nich odkryłam tego lata i przyznam, jest pyszny.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego (możesz go przygotować np. na domowej kostce rosołowej),
  • 2 pory,
  • 5-6 średnich ziemniaków,
  • 3 pietruszki (korzeń),
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i pietruszka
  • szczypiorek do posypania,
  • grzanki (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Pokrój pora i pietruszkę w kostkę, a ziemniaki w plasterki.
  2. Zagotuj bulion i dodaj obrane ziemniaki. Po 10 minutach dodaj pora oraz pietruszkę.
  3. Gotuj przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodaj śmietanę (wcześniej zahartuj ją w szklance lub kubku z gotującym się bulionem) oraz przypraw zupę krem z porów solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pietruszką.
  4. Całość zblenduj na gładki krem.
  5. Podawaj chłodnik z pora i ziemniaków na ciepło z grzankami, kleksem śmietany i szczypiorkiem lub wstaw go do lodówki, aby przestygł i serwuj na zimno. Smacznego!

Spodobało Ci się to danie? Zobacz koniecznie przepis na tartę z fetą i rukolą :)


Zobacz więcej

  • Zupa gulaszowa – aromatyczna, gęsta i pełna warzyw
  • 37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy
  • Łosoś w sosie chrzanowym – pieczony lub grillowany
  • Domowa kostka bulionowa – wersja ekspresowa
Spodobało się? Podziel się z innymi:
  • Tweet