single

Ciastka z podwójną czekoladą Przepis

newsletter woman&home

Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.

Składniki

  • 100g (4oz) masła, zmiękczonego
  • 50g (2oz) cukier puder
  • 150g (6oz) mąki samopoziomującej
  • 2 łyżki kakao w proszku

nadzienie

  • 50g (2oz) masła
  • 100g (4oz) cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej

dla nadzienia ganache

  • 100g (4oz) zwykłej czekolady, połamanej
  • 50g (2oz) masła
  • 100ml (4floz) podwójnej śmietany

Metoda

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C/160°C z termoobiegiem/gazem 4.

  2. Ubij masło i cukier w misce do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji. Dodaj mąkę i czekoladę pitną lub kakao w proszku, powstanie miękkie ciasto. Zbierz ciasto rękami i uformuj w około 12 kulek.

  3. Umieść kulki ciasta na 2 nieposmarowanych tłuszczem blachach, pozostawiając miejsce na ich rozprzestrzenianie się podczas pieczenia, i spłaszcz każdą z nich lekko widelcem.

  4. Piec ciastka przez 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia na blasze.

  5. W międzyczasie przygotuj lukier. Rozpuść czekoladę i masło w misce na patelni z gotującą się wodą. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj śmietanę. Ostudź lekko i użyj do przekładania ostudzonych ciastek.