
Ciastka z podwójną czekoladą Przepis
newsletter woman&home
Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.Składniki
- 100g (4oz) masła, zmiękczonego
- 50g (2oz) cukier puder
- 150g (6oz) mąki samopoziomującej
- 2 łyżki kakao w proszku
nadzienie
- 50g (2oz) masła
- 100g (4oz) cukru pudru
- kilka kropel esencji waniliowej
dla nadzienia ganache
- 100g (4oz) zwykłej czekolady, połamanej
- 50g (2oz) masła
- 100ml (4floz) podwójnej śmietany
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 180°C/160°C z termoobiegiem/gazem 4.
Ubij masło i cukier w misce do uzyskania jasnej i kremowej konsystencji. Dodaj mąkę i czekoladę pitną lub kakao w proszku, powstanie miękkie ciasto. Zbierz ciasto rękami i uformuj w około 12 kulek.
Umieść kulki ciasta na 2 nieposmarowanych tłuszczem blachach, pozostawiając miejsce na ich rozprzestrzenianie się podczas pieczenia, i spłaszcz każdą z nich lekko widelcem.
Piec ciastka przez 10 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia na blasze.
W międzyczasie przygotuj lukier. Rozpuść czekoladę i masło w misce na patelni z gotującą się wodą. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj śmietanę. Ostudź lekko i użyj do przekładania ostudzonych ciastek.