single

Ciastko z wiewiórką




Wiewiórka to idealne jesienne lub zimowe ciasto. Połączenie jabłek, cynamonu i orzechów jest wprost niesamowite. Jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Jest miękkie i pyszne, więc szybko zniknie z Waszych stołów.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 filiżanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 filiżanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2-3 jabłka

Metoda przygotowania:

  1. Przygotuj blachę do pieczenia, a następnie wysmaruj ją margaryną. Na patelnię dodać mąkę.
  2. Posiekać orzechy. Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pokrój w kostkę na małe kawałki.
  3. Jajka ubić do momentu uzyskania puszystości. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy.
  4. Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
  5. Powoli dodawaj olej, upewniając się, że dobrze go wymieszasz.
  6. Wmieszaj orzechy i jabłka za pomocą drewnianej łyżki.
  7. Ciasto piec przez 40-50 minut w wysmarowanej tłuszczem formie.
  8. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

SMAK!!! !