
Ciastko z wiewiórką
Wiewiórka to idealne jesienne lub zimowe ciasto. Połączenie jabłek, cynamonu i orzechów jest wprost niesamowite. Jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Jest miękkie i pyszne, więc szybko zniknie z Waszych stołów.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 filiżanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 filiżanka posiekanych orzechów włoskich
- 2-3 jabłka
Metoda przygotowania:
- Przygotuj blachę do pieczenia, a następnie wysmaruj ją margaryną. Na patelnię dodać mąkę.
- Posiekać orzechy. Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pokrój w kostkę na małe kawałki.
- Jajka ubić do momentu uzyskania puszystości. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy.
- Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.
- Powoli dodawaj olej, upewniając się, że dobrze go wymieszasz.
- Wmieszaj orzechy i jabłka za pomocą drewnianej łyżki.
- Ciasto piec przez 40-50 minut w wysmarowanej tłuszczem formie.
- Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
SMAK!!! !