
Ciasto 3-bit (bez pieczenia)
To ciasto jest idealne, gdy nie masz czasu na pieczenie. Dlaczego? Jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Ten bez pieczenia, zimny deser najlepiej smakuje po dłuższym pobycie w lodówce. Jednak i tak może smakować niesamowicie od razu po przygotowaniu.
Składniki:
- Ciastka (lepiej kupić jedną dużą paczkę ciastek, ale można też zastąpić część ciastek krakersami, np. jedna warstwa z ciastkami)
- 400g masy krówkowej kajmakowej
- 150g masła
- 750 ml mleka
- 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym
- ok. 5,6 łyżeczek cukru pudru
- 400 ml śmietany 36%
- 1 śmietana fix
- Kilka kawałków ciemnej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotować budyń: 2 szklanki budyniu na 750ml mleka Schłodzić.
- Do ostudzonego budyniu dodać miękkie masło i Cukier puder. Ja użyłam 3 łyżeczek, ale można dodać więcej, jeśli preferuje się słodkie ciasta. Zmiksować masę, aż powstanie jednolita masa.
- Na blasze ułożyć pierwszą warstwę ciastek, lekko nasączonych mlekiem.
- Kajmak podgrzać w rondelku i rozprowadzić po ciasteczkach.
- Na wierzch masy kajmakowej dodać kolejną warstwę ciasteczek. Na ciasteczkach rozsmarować masę budyniową.
- Ułożyć ostatnią warstwę ciasteczek.
- Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem (około 2,3 łyżki) do uzyskania sztywnej masy. Rozprowadzić krem na ciasteczkach.
- Nad bitą śmietaną zetrzeć na tarce ciemną czekoladę.
- Na kilka godzin wstawić do lodówki