single

Ciasto 3-bit (bez pieczenia)

To ciasto jest idealne, gdy nie masz czasu na pieczenie. Dlaczego? Jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Ten bez pieczenia, zimny deser najlepiej smakuje po dłuższym pobycie w lodówce. Jednak i tak może smakować niesamowicie od razu po przygotowaniu.

 

Składniki:

  • Ciastka (lepiej kupić jedną dużą paczkę ciastek, ale można też zastąpić część ciastek krakersami, np. jedna warstwa z ciastkami)
  • 400g masy krówkowej kajmakowej
  • 150g masła
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym
  • ok. 5,6 łyżeczek cukru pudru
  • 400 ml śmietany 36%
  • 1 śmietana fix
  • Kilka kawałków ciemnej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotować budyń: 2 szklanki budyniu na 750ml mleka Schłodzić.
  2. Do ostudzonego budyniu dodać miękkie masło i Cukier puder. Ja użyłam 3 łyżeczek, ale można dodać więcej, jeśli preferuje się słodkie ciasta. Zmiksować masę, aż powstanie jednolita masa.
  3. Na blasze ułożyć pierwszą warstwę ciastek, lekko nasączonych mlekiem.
  4. Kajmak podgrzać w rondelku i rozprowadzić po ciasteczkach.
  5. Na wierzch masy kajmakowej dodać kolejną warstwę ciasteczek. Na ciasteczkach rozsmarować masę budyniową.
  6. Ułożyć ostatnią warstwę ciasteczek.
  7. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem (około 2,3 łyżki) do uzyskania sztywnej masy. Rozprowadzić krem na ciasteczkach.
  8. Nad bitą śmietaną zetrzeć na tarce ciemną czekoladę.
  9. Na kilka godzin wstawić do lodówki