
Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym
Sezon truskawkowy już blisko... Sezon truskawkowy już niedługo, ponieważ miałam w zamrażarce wystarczającą ilość truskawek, więc postanowiłam poczuć zapach i smak lata! Truskawkowy biszkopt marshmallow można zrobić w kilka minut i jest bardzo tani. Biszkopt można przygotować z wyprzedzeniem. Po zrobieniu musu należy umieścić go w lodówce. Po tym czasie można cieszyć się pysznym musem, słodkimi truskawkami i puszystym biszkoptem. Biszkopt może nam czasem płatać figle, a tego nie chcemy. Polecam więc przepis na "rzucony biszkopt", który podobno zawsze wychodzi. U mnie wyszedł!!! To nie jest żart!!! Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i kładziemy go na ziemi na wysokości 40 cm . Możecie sami spróbować! Będzie działać, przysięgam!
Składniki:
Na biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus truskawkowy
- 500g truskawek (mogą być mrożone).
- 3 galaretki truskawkowe
- 1,5 szklanki serka śmietankowego
dodatkowo:
- 500 g całych truskawek
Sposób przygotowania
- Biszkopt
- Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je na sztywną pianę. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
- Dodajemy cukier w małych ilościach i dobrze mieszamy. Następnie dodawać po kolei żółtka, nie przerywając pracy.
- Następnie dodajemy mąkę (najlepiej przesianą) i mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Nie należy mieszać. Dzięki temu powstanie puszysty biszkopt.
- Ciasto przenieść delikatnie na lekko natłuszczoną i oprószoną mąką blachę.
- Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut lub do momentu, gdy będzie suche.
- Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i ułożyć na ziemi na wysokości około 40 cm. Ostudzić w temperaturze pokojowej.
Mus truskawkowy:
- Galaretki przygotować gotując 4 szklanki wody. Pozostawić do ostygnięcia.
- Zmiksować 500g truskawek ze śmietaną.
- Pozostałe 500g truskawek ułożyć na wierzchu biszkoptu.
- Dalej miksować truskawki ze śmietaną, aż do uzyskania sztywnej masy.
- Masę delikatnie wylać na biszkopt z truskawkami.
- Pozostawić do zastygnięcia w lodówce.