single

Ciasto pomarańczowe z kardamonem przepis

Składniki

  • 150g masła, zmiękczonego
  • 200g cukru pudru
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 4 duże jajka, ubite
  • 150g mąki samoprzylepnej
  • 125g mielonych migdałów
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki pomarańczowego curdu

Na syrop pomarańczowy

:

  • 85g cukru pudru
  • sok z 3 pomarańczy
  • 1½ łyżki wody z kwiatów pomarańczy

Do dekoracji.

:

  • 100g cukru pudru
  • 6-8 strąków kardamonu
  • 1 duża pomarańcza, pokrojona bardzo cienko
  • 50g łuskanych, niesolonych pistacji

Będziesz potrzebował.

:

  • 20 cm (8 cali) okrągła forma do pieczenia ciast, natłuszczona i wyłożona papierem.

Metoda

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 C, gaz 3. Utrzeć masło z cukrem. Dodaj pomarańczę do jaj, a następnie wmieszaj ją w masę maślaną. Wmieszaj mąkę, migdały i proszek do pieczenia, aż uzyskasz gładką masę.

  2. Przełożyć do formy na ciasto, posypać pomarańczowym curdem i przeciągnąć go nożem do masy. Upewnij się, że pomarańczowy curd jest przykryty masą keksową, bo inaczej się przypali. Piec na środkowej półce przez około 50 minut, przykrywając folią po pierwszych 20 minutach lub gdy ciasto będzie złote.

  3. Na syrop podgrzej cukier, sok pomarańczowy i wodę kwiatową, aż cukier się rozpuści. Gdy ciasto jest ugotowane, nadziać je na szpikulec i polać syropem. Całkowicie ostudzić w formie, przejechać nożem po krawędziach, wyjąć formę z ciastem i przełożyć na talerz.

  4. Do dekoracji, umieść cukier w rondlu ze strąkami kardamonu i 100ml wrzącej wody. Podgrzewaj delikatnie, aż cukier się rozpuści, dodaj plasterki pomarańczy i pistacje, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Kiedy ciasto będzie chłodne, wyjmij pomarańczę, kardamon i pistacje z syropu i ułóż na środku ciasta.