single

Filet z kurczaka zapiekana z porami

Jeśli nie masz pomysłu na obiad – filet z kurczaka z porami to będzie strzał w dziesiątkę. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę, a obiad “robi się sam” w piekarniku. To jest też jedna z moich ulubionych opcji na imprezy, nie muszę stać i pilnować mięsa na patelni czy kroić pełno składników.

Uwielbiam por, bardzo często stosuję go zamiennie ze standardową cebulą, stąd wziął się pomysł na obiad z piersią z kurczaka i z porem właśnie.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 por
  • mała śmietanka 30%
  • zioła do drobiu lub ulubione przyprawy
  • oliwa z oliwek/olej
  • sól, pieprz

Filet z kurczaka z porami – przygotowanie

No to zabieramy się do pracy. Samo przygotowanie trwa dosłownie 5-10 minut!

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Pokrój por w podłużne paski, a filety z kurczaka przekrój wzdłuż, żeby nie były za grube. Wtedy na pewno się przypieką w środku tak jak trzeba.
  3. Posól mięso i przypraw je do smaku.
  4. Rozprowadź olej lub oliwę z oliwek w naczyniu żaroodpornym, następnie ułóż por i na niego pierś z kurczaka. Lekko polej oliwą z oliwek lub olejem.
  5. Piecz pod nakryciem 25 minut.
  6. Dolej śmietankę do pieczonej piersi z kurczaka z porem i piecz kolejne 20-25 minut bez przykrycia.
  7. Gotowe! :)

Ja najczęściej podaję pierś z kurczaka z porami i z kulkami ziemniaczanymi, ale świetnie pasuje też do tradycyjnych ziemniaków albo pieczywa.



Zobacz więcej

  • 37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy
  • Kurczak grillowany z imbirem, czosnkiem i limonką
  • Filety z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie z jogurtem
  • Pieczony filet z kurczaka w papryce
Spodobało się? Podziel się z innymi:
  • Tweet