single

Grillowane filety z kurczaka marynowane w jogurcie i doprawione delikatną marynatą

Zbliża się wielkie grillowanie, więc wolę zrobić kurczaka. Może być suchy i bez smaku, więc grilluj go jeszcze przez kilka minut, a potem zawiń w folię aluminiową. Znajdź mój przepis na grillowane filety z kurczaka z jogurtem w delikatnej marynacie.

Jak zamarynować grillowane filety z kurczaka

Grillowane filety z kurczaka można przygotować wcześniej. Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne i aromatyczne.

Składniki:

  • Filety z kurczaka 500g
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ząbek czosnku
  • Słodka papryka i ostra papryka
  • Tymianek (świeży i suszony)
  • Jedna łyżeczka soku z cytryny
  • sól.

Przygotowanie

:
  1. Przygotować marynatę. W misce połącz jogurt, sok z cytryny i tymianek. Połączyć mieszaninę z miodem.
  2. Filety z kurczaka pokrój na pół, ale nie za cienko. Zamarynuj mięso i umieść je w lodówce na kilka godzin.
  3. Mięso należy wyjąć z lodówki i grillować przez około 15 min, od czasu do czasu przewracając. Im dłużej filety powinny się piec, tym będą grubsze. Można je jeszcze przewracać i smarować zrobioną wcześniej marynatą.
  4. Grillowane filety z kurczaka można podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym.

Przepis na czosnkowy sos jogurtowy znajdziesz w przepisie na wykonanie 3 błyskawicznych sałatek na grilla. Przepis na filety z kurczaka z papryką zawiera sos jogurtowo-miodowy.

Tę metodę można również wykorzystać do smażenia mięsa na patelni grillowej.


Dowiedz się więcej

  • Grillowany kurczak z imbirem i czosnkiem.
  • Przepis na udka z BBQ - miękkie i soczyste
  • Kurczak teriyaki - lekko pikantny i słodki
  • 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet