Grillowane filety z kurczaka marynowane w jogurcie i doprawione delikatną marynatą
Zbliża się wielkie grillowanie, więc wolę zrobić kurczaka. Może być suchy i bez smaku, więc grilluj go jeszcze przez kilka minut, a potem zawiń w folię aluminiową. Znajdź mój przepis na grillowane filety z kurczaka z jogurtem w delikatnej marynacie.
Jak zamarynować grillowane filety z kurczaka
Grillowane filety z kurczaka można przygotować wcześniej. Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne i aromatyczne.
Składniki:
- Filety z kurczaka 500g
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- ząbek czosnku
- Słodka papryka i ostra papryka
- Tymianek (świeży i suszony)
- Jedna łyżeczka soku z cytryny
- sól.
Przygotowanie
:- Przygotować marynatę. W misce połącz jogurt, sok z cytryny i tymianek. Połączyć mieszaninę z miodem.
- Filety z kurczaka pokrój na pół, ale nie za cienko. Zamarynuj mięso i umieść je w lodówce na kilka godzin.
- Mięso należy wyjąć z lodówki i grillować przez około 15 min, od czasu do czasu przewracając. Im dłużej filety powinny się piec, tym będą grubsze. Można je jeszcze przewracać i smarować zrobioną wcześniej marynatą.
- Grillowane filety z kurczaka można podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym.
Przepis na czosnkowy sos jogurtowy znajdziesz w przepisie na wykonanie 3 błyskawicznych sałatek na grilla. Przepis na filety z kurczaka z papryką zawiera sos jogurtowo-miodowy.
Tę metodę można również wykorzystać do smażenia mięsa na patelni grillowej.
Dowiedz się więcej
- Grillowany kurczak z imbirem i czosnkiem.
- Przepis na udka z BBQ - miękkie i soczyste
- Kurczak teriyaki - lekko pikantny i słodki
- 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
- Tweet