single

Imam Bayaldi Przepis

Ten przepis na bakłażany w stylu tureckim (otwiera się w nowej karcie) jest świetny, jeśli chcesz coś innego na kolację w tym tygodniu, zwłaszcza jeśli masz wegetarian w rodzinie. Choć gotowanie bakłażanów zajmuje kilka godzin, to uzyskane w ten sposób delikatne i smaczne danie jest zdecydowanie warte czekania.

Jest mnóstwo wege w tym daniu, więc jesteś na dobrej drodze do swoich pięciu dziennie, a przepis sprawia, że wystarczy dla sześciu osób, więc łatwo jest karmić całą rodzinę za stosunkowo tanie. Może nawet zechcesz wypróbować to danie jako dodatek do następnej kolacji.

JAK ZROBIĆ IMAN BAYALDI

Metoda

  1. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i zmiękczyć cebulę, następnie dodać czosnek i gotować. Dodać pietruszkę i pomidory i doprawić.

  2. Bakłażany przepołowić i wyciąć większość miąższu. Posolić i osuszyć łupiny i miąższ przez 30 minut. Ułożyć muszle obok siebie w naczyniu do zapiekania. Posiekać miąższ, dodać do nadzienia pomidorowego, a następnie rozdzielić między muszle. Zalać olejem, cukrem, sokiem pomidorowym i sokiem z cytryny.

  3. Przykryj naczynie folią i piecz w temperaturze 180 C, 160 C fan, 350 F, gaz 4 przez około 2 godziny lub aż bakłażany będą bardzo miękkie. Pozwól im ostygnąć, a następnie podawaj z dolną częścią jogurtu greckiego, odrobiną posiekanej mięty i kolendry oraz czarnym pieprzem.

Składniki

  • 175 ml (6fl oz) oliwy z oliwek
  • 3 małe cebule, cienko pokrojone
  • 2-3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • pęczek pietruszki, posiekany
  • 1 x 400g puszka posiekanych pomidorów
  • 6 bakłażanów
  • 1-2 łyżki cukru
  • 150ml (¼pt) soku pomidorowego
  • sok z 1 cytryny
  • Jogurt grecki, do podania
  • posiekana świeża mięta i kolendra, do podania