single

Intensywnie czekoladowa, karmelowa i orzechowa tarta przepis

Składniki

  • 375g (13oz) dobrej jakości kruchego ciasta z masłem
  • 200g (7oz) dobrej jakości ciemnej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • 200ml (7fl oz) podwójnej śmietany
  • 200g (7oz) jasnego cukru muscovado
  • 5g (1/5oz) płatków soli morskiej (my lubimy Maldon, Halen Môn lub Cornish)

dla karmelizowanych orzechów

  • 100g (4oz) orzechów włoskich lub makadamia
  • 100g (4oz) cukru pudru

będziesz potrzebował

  • 30cm (12 cali) forma do tarty z wyjmowanym dnem

Metoda

  1. Piekarnik nagrzać do 190 C, 170 C (wentylator), 375 F (gaz 5). Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim równomiernie formę do tarty, pozostawiając nadmiar ciasta. Wyłóż ją folią i fasolą do pieczenia, a następnie piecz przez 15 do 20 minut, aż ciasto uzyska jasny, piaskowy kolor. Przyciąć nadmiar ciasta za pomocą ząbkowanego noża.

  2. W międzyczasie umieść czekoladę, śmietanę i cukier w misce ustawionej na patelni z gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozostaw do powolnego roztopienia bez mieszania, a następnie mieszaj, aby wszystko połączyć, aż będzie gęsta i błyszcząca. Dodajemy sól i ponownie mieszamy. Wylej równomiernie masę do formy na tartę i pozostaw w lodówce do zastygnięcia na kilka godzin.

  3. W międzyczasie przygotuj karmel do orzechów. Umieść orzechy na metalowej tacy, posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem pergaminowym. Umieść cukier na patelni i podgrzewaj delikatnie, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpuści i utworzy lekki karmel. Zalej orzechy i pozostaw do ostygnięcia i zastygnięcia. Gdy zastygnie, przenieś orzechy i nadmiar karmelu na deskę i drobno posiekaj.

  4. Na godzinę przed podaniem wyjmij tartę z lodówki i pozwól jej dojść do temperatury pokojowej. Posyp posiekane orzechy na czekoladę i wynieś na stół w całości.