Intensywnie czekoladowa, karmelowa i orzechowa tarta przepis
Składniki
- 375g (13oz) dobrej jakości kruchego ciasta z masłem
- 200g (7oz) dobrej jakości ciemnej czekolady, połamanej na małe kawałki
- 200ml (7fl oz) podwójnej śmietany
- 200g (7oz) jasnego cukru muscovado
- 5g (1/5oz) płatków soli morskiej (my lubimy Maldon, Halen Môn lub Cornish)
dla karmelizowanych orzechów
- 100g (4oz) orzechów włoskich lub makadamia
- 100g (4oz) cukru pudru
będziesz potrzebował
- 30cm (12 cali) forma do tarty z wyjmowanym dnem
Metoda
Piekarnik nagrzać do 190 C, 170 C (wentylator), 375 F (gaz 5). Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim równomiernie formę do tarty, pozostawiając nadmiar ciasta. Wyłóż ją folią i fasolą do pieczenia, a następnie piecz przez 15 do 20 minut, aż ciasto uzyska jasny, piaskowy kolor. Przyciąć nadmiar ciasta za pomocą ząbkowanego noża.
W międzyczasie umieść czekoladę, śmietanę i cukier w misce ustawionej na patelni z gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozostaw do powolnego roztopienia bez mieszania, a następnie mieszaj, aby wszystko połączyć, aż będzie gęsta i błyszcząca. Dodajemy sól i ponownie mieszamy. Wylej równomiernie masę do formy na tartę i pozostaw w lodówce do zastygnięcia na kilka godzin.
W międzyczasie przygotuj karmel do orzechów. Umieść orzechy na metalowej tacy, posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem pergaminowym. Umieść cukier na patelni i podgrzewaj delikatnie, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpuści i utworzy lekki karmel. Zalej orzechy i pozostaw do ostygnięcia i zastygnięcia. Gdy zastygnie, przenieś orzechy i nadmiar karmelu na deskę i drobno posiekaj.
Na godzinę przed podaniem wyjmij tartę z lodówki i pozwól jej dojść do temperatury pokojowej. Posyp posiekane orzechy na czekoladę i wynieś na stół w całości.