single

Jak dobrze grillować: 17 wskazówek, które pozwolą uzyskać profesjonalny efekt za każdym razem

Opanuj jak dobrze grillować dzięki naszym wskazówkom i poradom od profesjonalistów, aby Twoje doświadczenie kulinarne na świeżym powietrzu było jeszcze bardziej przyjemne (i udane) tego lata.

Podbicie sztuki gotowania na świeżym powietrzu jest kluczem do organizowania towarzyskich letnich kolacji i przyjęć w ogrodzie w dobrym stylu. Jednak biorąc pod uwagę względną prostotę grilla w porównaniu z niektórymi piekarnikami, często panuje błędne przekonanie, że gotowanie na grillu to łatwa opcja. Faktem jest, że wielu z nas nie wie, jak prawidłowo grillować, aby uzyskać takie same rezultaty za każdym razem.

Nasz przewodnik zawiera profesjonalne porady i wskazówki, które pomogą Ci uzyskać pożądany rezultat z grilla za każdym razem. Od tego, jak rozpalić grilla, aby uzyskać najlepsze rezultaty, do mistrzowskich pomysłów na prowizoryczną kuchnię na świeżym powietrzu i wskazówek, które zapewnią, że wszystko będzie dokładnie ugotowane, zapisz tę stronę, aby poprawić swoją grę w grillowanie na świeżym powietrzu tego lata.

Jak prawidłowo grillować według specjalistów od grillowania i jedzenia

1. Przed rozpoczęciem gotowania upewnij się, że grill jest wystarczająco gorący.

Może się to wydawać oczywistą wskazówką, ale nie rozgrzewanie grilla do odpowiedniej temperatury przed rozpoczęciem gotowania jest często przyczyną wielu błędów w gotowaniu na świeżym powietrzu.

"Grille generalnie należą do jednego z dwóch obozów - węgla drzewnego i gazu", wyjaśnia Jess Meyer, Group Food Editor w woman&home. "Podczas gdy gazowy BBQ może być ogólnie wykorzystywany w znacznie taki sam sposób, jak kryty grill lub patelnia do grillowania, węgiel drzewny BBQ wymaga nieco więcej miłości i opieki. Oba mają swoje mocne strony i uroki, więc wybór zależy wyłącznie od osobistych preferencji."

"Dla fanów grilli gazowych, łatwość przygotowania jest dużym punktem sprzedaży

.

Rozpal gazowego barbie i jesteś gotowy do gotowania. Podobnie jak w przypadku gotowania na żeliwnej patelni, ruszcie lub patelni, głównym punktem do zapamiętania jest odpowiednie rozgrzanie grilla przed dodaniem jedzenia", wyjaśnia Jess. "Większość grilli gazowych jest wyposażona w pokrywę i termometr wewnętrzny, dzięki czemu można śledzić temperaturę, ale ogólnie rzecz biorąc, będziesz wiedział, że jest gotowy, gdy płyta grillowa jest lekko dymiąca i dostajesz ten satysfakcjonujący skwierczenie, gdy jedzenie uderza w grill".

2. Używaj bezpiecznych środków do rozpalania.

Jeśli masz grill na węgiel drzewny, nie daj się skusić na rozpalenie ognia czymś innym niż odpowiednie podpałki BBQ.

"Zawsze kupuj podpałki, które są odpowiednie do gotowania - nie chcesz żadnych nieprzyjemnych chemikaliów wokół jedzenia", radzi Jess. "Starter kominowy BBQ jest godną inwestycją, jeśli pracujesz z węglem drzewnym, ponieważ zarówno przyspieszy to oświetlenie, jak i ułatwi układanie węgli w grillu".

"Jeśli używasz kłód, ułóż je bezpośrednio w podstawie swojego BBQ w kształcie Jenga wokół podpałki", sugeruje Jess. "Gdy drewno spali się do czerwonego żaru, możesz manewrować nimi wokół podstawy za pomocą pogrzebacza o długiej rączce lub łopaty, bankowo na jedną stronę dla pośredniego ciepła lub rozprowadzając je dla bezpośredniego gotowania na ciepło".

3. Wyznaczaj strefy węgli i pracuj z gorącymi punktami temperatury

Stwórz optymalną powierzchnię do gotowania na grillu węglowym poprzez strefowanie swojego BBQ.

Jest to ta sama koncepcja, co podczas gotowania w piekarniku, gdzie wybierasz różne temperatury dla różnych potraw. "Większość gotowania BBQ wymaga dwóch stref temperaturowych", wyjaśnia Jess. "Bezpośrednie grillowanie to takie, w którym jedzenie jest gotowane bezpośrednio nad źródłem ciepła, podczas gdy w przypadku pośredniego grillowania węgle są bankowo z jednej strony, a jedzenie jest gotowane nad drugą częścią, gdzie jest nieco chłodniej."

"Ogólnie rzecz biorąc, użyjesz pośredniego ustawienia do gotowania żywności przez - czy to mięso, ryby, czy warzywa. Jest on również przydatny do gotowania na wolnym ogniu i wędzenia na gorąco. Z drugiej strony, grillowanie na bezpośrednim ogniu jest dobre dla mniejszych elementów, takich jak kebaby, lub do nadania końcowego charkotu prawie ugotowanym kawałkom - na przykład stekom lub udkom z kurczaka."

"Steki będą potrzebowały wyższej temperatury i częstego obracania, podczas gdy kiełbaski skorzystają z bardziej umiarkowanej temperatury i rzadszego obracania", mówi Catharine

.

Doradzając, jak osiągnąć różne temperatury na grillu, Catharine wyjaśnia: "Użyj krawędzi grilla, aby kontrolować ciepło, jeśli rzeczy gotują się zbyt szybko".

4. Dodaj aromatyzowane wióry drzewne

Wybierz odpowiednie materiały, aby zmaksymalizować smak. "Idź na węgiel drzewny dla pełnego smaku dymu. Jeśli chcesz przenieść smak na wyższy poziom, dodaj trochę wiórków drzewnych" - mówi Catharine Edwards, kierownik kulinarny w Garden Gourmet (otwiera się w nowej karcie)

.

"Istnieje mnóstwo opcji smakowych, od drewna bukowego, hikory, jabłka, wiśni i mesquite. Stanowią one również doskonały prezent dla początkujących mistrzów BBQ. Możesz moczyć chipy w wodzie, aby zapobiec ich spalaniu się zbyt szybko, lub mój top tip jest stworzenie paczki folii (użyj silnego lub podwójnej warstwy folii) dla nich, pozostawiając tylko mały otwór otwarty w górnej części dla dymu, aby wyjść.

Today's best wood chips deals (otwiera się w nowej zakładce ) (otwiera się w nowej zakładce ) (otwiera się w nowej zakładce)£8.99 (otwiera się w nowej zakładce)View (otwiera się w nowej zakładce ) (otwiera się w nowej zakładce) (otwiera się w nowej zakładce)£9.22 (otwiera się w nowej zakładce)View (otwiera się w nowej zakładce ) (otwiera się w nowej zakładce)£46.68 (otwiera się w nowej zakładce)View (otwiera się w nowej zakładce)Show More DealsSprawdzamyponad 250 milionów produktów każdego dnia w poszukiwaniu najlepszych cen

5. Ustawić stanowisko pracy BBQ

(Image credit: Future

)Zastosuj te same zasady dla swojej kuchni na świeżym powietrzu, jak podczas planowania, jak zorganizować kuchnię, mając wszystko, co niezbędne pod ręką.

"Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest ustawienie stacji ze wszystkimi narzędziami, których będziesz potrzebować w ciągu dnia, takimi jak szczypce, pędzle, marynaty, szpatułki i talerze z folią do przykrycia żywności, która jest gotowa", mówi Lizzie. Oznacza to, że nie będziesz musiała biegać po kuchni lub czekać, aż ktoś ci je przyniesie, ryzykując przegotowanie lub przypalenie jedzenia."

"Dzięki temu cały proces grillowania będzie o wiele spokojniejszy, zorganizowany i przyjemny. Wskazane jest również, aby mieć dwa zestawy przyborów na swojej stacji: jeden do surowego mięsa, a jeden do gotowania. Dzięki temu nie będziesz musiał biegać do zlewu, aby zrobić mnóstwo zmywania.

6. Poczekaj aż węgle się spopielą

Mówią, że cierpliwość jest cnotą i to z pewnością jest prawdą, jeśli chodzi o uzyskanie węgla BBQ do optymalnej temperatury. "Nie ma nic gorszego niż wzięcie kilku wysokiej jakości składników i zredukowanie ich do niezidentyfikowanej zwęglonej bryły. Koniecznie trzeba poczekać, aż węgle będą popielate, a wszelkie płomienie zgasną" - ostrzega Catharine.

"'Flamegrilled' jest mylące, ponieważ tylko popielate węgle dadzą odpowiedni poziom ciepła, aby ugotować twoje jedzenie do perfekcji. Jeśli nie masz komina, stwórz z węgli coś w rodzaju piramidy, pozostawiając kilka szczelin dla powietrza. Umieść materiał do rozpalania ognia pomiędzy szczelinami i pozwól mu się rozgrzać, zanim rozłożysz węgle na podstawie grilla."

7. Gotuj bezpośrednio na węglach

Wykorzystaj tlący się popiół, aby zyskać bonusowy czas gotowania. "Kolejną zaletą gotowania z węglem jest możliwość gotowania bezpośrednio w żarze", sugeruje Jess. "Zawiń twarde warzywa korzeniowe w folię i gotuj je bezpośrednio w żarze, aby uzyskać fantastycznie zwęglony wygląd zewnętrzny i delikatne wnętrze, lub wrzuć całe bakłażany bezpośrednio do węgli, aby uzyskać początki rozkosznie dymnego baba ganoush."

(Image credit: Future)

8. Zawsze używaj termometru do mięsa

"Podczas gotowania kurczaka lub steku na grillu zawsze zalecałbym użycie termometru do mięsa", radzi Jessica Ransom (otwiera się w nowej karcie)

, Senior Food Writer w woman&home. "Zapewnia spokój ducha i pomoże ci nie niedogotować lub przegotować go.

""Wolę cyfrowy termometr do mięsa, ponieważ jest łatwiejszy do odczytania i zapewnia szybki odczyt

.

Podczas gotowania kurczaka ważne jest, aby umieścić sondę w najgrubszej części mięsa, ale nie dotykać kości.

Sonda

powinna wskazywać 74C, a soki powinny być przejrzyste."

"W przypadku steków, jeśli chcesz, aby były rzadkie, sonda powinna wskazywać 48-52C, 53-57C dla średnio krwistych, 58-62C dla średnich i 68-72C dla dobrze

wysmażonych

.

Ważne jest, aby odpocząć po gotowaniu, ponieważ mięso stanie się bardziej miękkie, gdy się zrelaksuje.

Należy

pamiętać, że będzie nadal gotować trochę jak odpoczywa, więc dla najlepszych wyników usunąć mięso z grilla, gdy jest o stopień poniżej docelowej temp. "

Dzisiejsze najlepsze Termometry do mięsa oferty (otwiera się w nowej zakładce) (otwiera się w nowej zakładce)£7.99 (otwiera się w nowej zakładce)Widok (otwiera się w nowej zakładce ) (otwiera się w nowej zakładce)8,76 (otwiera się w nowej zakładce)Widok (otwiera się w nowej zakładce ) (otwiera się w nowej zakładce)15,32 zł (otwiera się w nowej zakładce)Widok (otwiera się w nowej zakładce)Pokaż więcej ofertSprawdzamycodziennie ponad 250 milionów produktów, aby uzyskać najlepsze ceny.

9. Rozpocznij gotowanie w pomieszczeniu i zakończ na grillu

Daleko od bycia "cop out", zaczynając gotować mięsa, takie jak kurczak w piekarniku przed przeniesieniem ich na BBQ może pomóc Ci BBQ jak pro konsekwentnie, jednocześnie unikając marnotrawstwa żywności, która pochodzi z mięsa, które wygląda niedogotowane.

"Jeśli jesteś nowy w grillowaniu lub masz tylko mały grill, możesz częściowo gotować przedmioty przed zakończeniem ich na grillu, aby zapewnić sobie większą kontrolę", sugeruje Catharine. "To więcej mycia, ale może zabrać stres!"

(Image credit: Future)

10. Gotuj burgery w temperaturze pokojowej

Uzyskaj najlepsze wyniki podczas gotowania, wyjmując swoje domowe burgery z lodówki w dużej ilości czasu. "Wyjmij swojego burgera z lodówki i doprowadzaj go do temperatury pokojowej przed gotowaniem", radzi Luke Taylor, Head of Food w Hub Box (otwiera się w nowej karcie)

.

"Zawsze najlepiej jest grillować burgery nad drewnem, jeśli to możliwe, aby zmaksymalizować smak. Dopraw hamburgera, a następnie przyklej go prosto na BBQ i gotuj na dużym ogniu, aby uszczelnić smak. Dopraw ponownie po searingu - sól wędzona jest do tego świetna, aby wydobyć smak w mięsie."

11. Użyj rondla, aby uzyskać idealnego burgera

Istnieje wiele różnych rodzajów patelni, w których można ugotować burgera podczas gotowania wewnątrz na płycie grzewczej, ale Luke z Hub Box nie sugeruje, abyś próbował użyć swojej najlepszej patelni indukcyjnej na zewnętrznym grillu - przynajmniej nie w tradycyjnym sensie:

"Aby osiągnąć profesjonalny wynik, każdy powinien użyć cloche podczas gotowania, lub rondel zrobi", mówi Luke.

Wyjaśnia: "Kiedy burger jest na grillu, roztop ser na wierzchu, dodaj górną część bułki, skrop kilkoma kroplami wody i przykryj cloche lub rondlem. W ten sposób tworzy się para, która zmiękcza bułkę i roztapia wszystko razem. "

Jeśli sprawy nie pójdą zgodnie z planem, zobacz nasz przewodnik po tym, jak łatwo wyczyścić przypaloną patelnię, aby pomóc w uprzątnięciu powstałego bałaganu

.

12. Nie wywieraj nacisku na mięso

Wszyscy widzieliśmy tę metodę w akcji, aby mięso skwierczało, ale okazuje się, że ten skwierczący dźwięk to uciekający smak. "Oprzyj się pokusie, aby wcisnąć swoje mięso do grilla, aby było ładne i zwarte. Dociskanie mięsa na grillu tylko pozbawi go większości smaku i marynaty, w której spędziłeś czas przygotowując go", ostrzega Lizzie.

"Zamiast tego, pozwól mu gotować przez całą drogę i odwróć raz, aby gotować z każdej strony. Ta technika stworzy wyraźne i zdefiniowane znaki na grillu, które sprawią, że będziesz wyglądać jak mistrz BBQ.

13. Nałóż pokrywkę

(Image credit: Future

)Wykorzystaj w pełni pokrywę, aby utrzymać ciepło w i zintensyfikować smak podczas gotowania.

"Jako ogólna zasada, grillowanie z pokrywą w dół odtwarza stałe, bardziej równomierne ciepło konwencjonalnego piekarnika", wyjaśnia Jess. "Gotuj w ten sposób większe stawy mięsne lub solidne warzywa, takie jak dynia - wszystko, gdzie zasadniczo chcesz piec / piec. Pamiętaj, aby utrzymać węgle dobrze zaopatrzone dla stałej temperatury, a przydatne jest posiadanie termometru do tego typu gotowania, dzięki czemu można mieć oko na wewnętrzną temperaturę mięsa lub drobiu bez konieczności otwierania pokrywy."

"Pomoże to również uszczelnić wszystkie smaki dymu, stopić każdy ser nad swoimi burgerami i zachować ciepło (gdy jest wietrznie!) i wilgoć, dla soczystego, soczystego wyniku", mówi Catharine. "Tylko upewnij się, że nie zamykasz otworów wentylacyjnych w pokrywie, bo możesz zdusić swoje węgle!".

14. Bądź odważny z warzywami

Obejmij dymność gotowania BBQ, aby wzmocnić warzywa, a nie tylko mięsa. "Cukinia jest fantastyczna gotowana na grillu", mówi Rose Fooks (otwiera się w nowej karcie)

, zastępca redaktora żywności w woman&home. "Zwęglenie intensyfikuje smak, a zawartość wilgoci oznacza, że nie wysychają z intensywnym ciepłem".

"Najszybszym i najłatwiejszym sposobem na przyrządzenie cukinii na grillu jest jej przygotowanie w formie kebabów. Wystarczy pokroić cukinię w 1-2 cm kawałki, obtoczyć w oleju i przyprawach, a następnie nadziać na szpikulce i grillować do momentu, aż stanie się miękka i zwęglona."

Dobrą wskazówką, jeśli używasz drewnianych szaszłyków, jest namoczenie ich w wodzie przez co najmniej godzinę przed umieszczeniem ich na bbq, pomoże to powstrzymać szaszłyki przed zapaleniem się. Inną alternatywą jest użycie metalowych szpikulców, które mogą być wielokrotnie używane.

15. Przenieś uwagę na dania boczne

Zamiast kłaść nacisk na jedno danie główne lub centralny punkt, Alex Head, założyciel Social Pantry (otwiera się w nowej karcie)

, radzi, aby przesunąć punkt ciężkości posiłku na wiele mniejszych dań bocznych, aby uzyskać profesjonalny poziom. Alex

wyjaśniła w rozmowie z woman&home, w jaki sposób ta rada dotycząca BBQ może zdjąć z gospodarza część presji i sprawić, że goście

poczują

się

swobodnie:

"Nie tylko są one pyszne i często stanowią ulubioną część posiłku, ale posiadanie wielu żywych, kolorowych dań na stole daje poczucie hojnej obfitości, które sprawia, że ludzie czują się zrelaksowani, gdy się w

nie zagłębiają.

A oferując szeroki wybór, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!"

(Image credit: Future)

16. Opracuj plan na resztki

Nikt nie lubi, gdy jedzenie się marnuje, a po grillu zawsze pozostaje ogromna nadwyżka jedzenia, bez względu na to, jak starannie ustalisz budżet na głowę. Alex ma świetną wskazówkę, aby uniknąć resztek kończących się w koszu na żywność, sugerując: "Daj gościom znać z wyprzedzeniem, że mogą być resztki i zachęć ich do przyniesienia Tupperware, aby zabrać jedzenie do domu."

"Możesz również kupić i zapewnić opakowania na wynos nadające się do recyklingu lub kompostowania, aby uniknąć nadmiaru jednorazowej folii lub folii

samoprzylepnej.

Pomyśl o tym, jakie dania dobrze się trzymają i zaplanuj swoje tygodniowe menu z myślą o resztkach. "

Sprawdź nasz przewodnik eksperta na temat tego, jak długo gotowany kurczak trwa w lodówce, aby pomóc zaplanować, kiedy użyć resztek

.

17. Czyść grill bezpośrednio po użyciu, aby uzyskać najlepsze rezultaty za każdym razem

(Image credit: Getty Images/ eldadcarin

)Jeśli chodzi o to, jak wyczyścić grill, Catherine oferuje tę najlepszą wskazówkę, "Kiedy skończysz z grillem, najlepszym sposobem na wyczyszczenie go jest, gdy jest jeszcze ciepły, ale nie tak gorący, że cię spali. Wiem, że to naprawdę kuszące, aby zostawić to do następnego dnia, ale obiecuję ci, że zajmie to połowę czasu i wysiłku, jeśli zaatakujesz go wcześniej!".

Utrzymywanie grilla w czystości zapewni, że Twój BBQ pozostanie w optymalnym stanie, aby dostarczyć Ci najlepszych możliwych rezultatów za każdym razem, gdy go używasz.

Które paliwo jest najlepsze dla BBQ?

Jest to ostatecznie osobiste preferencje, ale nasi eksperci oferują porady, które pomogą Ci zdecydować o najlepszym paliwie dla twojego BBQ. "Możesz użyć drewna lub węgla drzewnego do napędzania płomieni", wyjaśnia Jess. "Tak czy inaczej, wybierz ze zrównoważonego źródła. Węgiel drzewny często pochodzi z drzew tropikalnych, ale istnieje kilku fantastycznych dostawców z Wielkiej Brytanii oferujących zrównoważony i etyczny węgiel drzewny i drewno. Upewnij się, że wszystkie rozpałki i kłody są suszone w piecu i nadają się do gotowania, aby zapewnić, że nie ma dodatkowego dymu lub niepożądanej żywicy drzewnej - oba z nich nadają gorzki smak."

"Dla początkujących BBQ, węgiel drzewny ma tendencję do łatwiejszego obchodzenia się i jest szybszym procesem, ponieważ brykiety / drewno musi się po prostu rozgrzać," wyjaśnia Jess. "Mniejsze kawałki są również łatwiejsze do manewrowania wokół grilla w celu kontrolowania bezpośredniego i pośredniego ciepła (więcej na ten temat poniżej)."

"Drewno z drugiej strony jest chwalone przez profesjonalistów od grillowania za swój doskonały smak, łatwo dostosowywany w zależności od rodzaju drewna, które wybierzesz. Jeśli pójdziesz drogą drewna, wybierz składniki, które korzystają z dłuższych metod powolnego gotowania i dobrze parują się z dymnym smakiem, który jest bardziej widoczny z drewnem."