Krem z białych warzyw – prosta i pyszna zupa
Tak naprawdę nie jestem wielką fanką zup i zdecydowanie wolę gęste kremy. Lubię je między innymi za to, że tak szybko można je przygotować, a kiedy ma się więcej czasu to świetnie smakują z racuchami czy pancakesami. Zobacz mój przepis na krem z białych warzyw.
Krem z białych warzyw
jest gęsty i pyszny, a w zależności od ilości pora i czosnku, będzie ostrzejsza lub bardziej łagodna. Możesz go podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami. Jak je zrobić? Wystarczy pokroić pieczywo na kwadraty, a następnie podsmażyć na patelni bez oleju albo włożyć do piekarnika na kilka minut.Przepis na krem z białych warzyw – to proste!
Przepis na krem z białych warzyw
jest bardzo prosty, dlatego jeśli dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem, na pewno sobie poradzisz. Ja niestety nie dodaję selera, bo mam na niego uczulenie, ale warto go dodać. Do przygotowania wystarczy jeden garnek i gotowe.Składniki:
- 2 duże cebule,
- 2 pietruszki,
- 4 ziemniaki,
- 1 seler,
- por,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g śmietany 18%,
- 1 szklanka mleka,
- 3 szklanki bulionu,
- przyprawy: koperek, pietruszka, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pokrój cebule w kostkę, a następnie zeszklij je na maśle w dużym garnku.
- Pokrój warzywa w kostkę i dodaj je do cebuli. Przeciśnij czosnek przez praskę i także wrzuć do garnka. Całość zalej bulionem tak, aby wszystkie warzywa były zanurzone (jeśli 3 szklanki to za mało – dodaj więcej).
- Gotuj wszystkie warzywa do miękkości, czyli około 25 minut.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj mleko oraz śmietanę. Dopraw krem z białych warzyw koperkiem, pietruszką, solą i pieprzem do smaku.
- Dokładnie zmiksuj krem blenderem, aż będzie miał gładką konsystencję. Smacznego!
Zobacz więcej
- Zupa gulaszowa – aromatyczna, gęsta i pełna warzyw
- Domowa kostka bulionowa – wersja ekspresowa
- Chłodnik z porów i ziemniaków – na letnie dni i nie tylko
- 37 pomysłów na rozgrzewające jesienne potrawy
- Tweet