single

Kremowa krata z kurczaka z chrupiącą polewą z tymianku cytrynowego Przepis

Składniki

Dla kurczaka

  • 1 x 1,6 kg (3½lb) kurczak do pieczenia
  • ½ cebuli
  • 2 łodygi selera, grubo posiekane
  • 1 marchewka, grubo posiekana
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 gałązki świeżego tymianku, zwinięte w pasku pora

Do sosu

  • 50g (2oz) masła
  • 2 pory, pokrojone na ukos
  • 25g (1oz) zwykłej mąki
  • 75ml (3fl oz) białego wina
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 300ml (½pt) crème fraîche
  • 125g (4½oz) sera Gruyère, ½ pokrojonego w kostkę i ½ startego.

Polewa

  • 65g (2½oz) świeżej bułki tartej
  • 1 łyżka tymianku cytrynowego, same liście

Metoda

  1. Umieścić składniki kurczaka w głębokim garnku i zalać wystarczającą ilością zimnej wody, aby całkowicie przykryć ptaka. Przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, gdy mięso będzie ugotowane. Wyjąć kurczaka z płynu do gotowania i lekko ostudzić.

  2. Poszatkuj mięso, wyciągnij z tuszy, a następnie przygotuj wywar: wróć kości do garnka i gotuj, aż zredukujesz je do około 500 ml (18fl oz).

  3. Aby przygotować sos, rozpuść połowę masła i podsmaż pory do miękkości. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 180 C, 160 C, 350 F, gaz 4. Rozpuść pozostałe masło na patelni i wymieszaj z mąką, aby zrobić zasmażkę. Gotuj przez 1 do 2 minut. Stopniowo wlewaj przecedzony wywar, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy wino i gotujemy jeszcze przez minutę. Na koniec wmieszamy musztardę i crème fraîche, aż do połączenia. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia.

  4. Ułożyć kurczaka, pory i pokrojony w kostkę ser w naczyniu żaroodpornym o pojemności 1 litra (1¾pt). Zalać sosem. W misce połączyć bułkę tartą, starty ser, listki tymianku i czarny pieprz do smaku.

  5. Posyp kurczaka i piecz przez 45 minut lub do momentu, gdy polewa będzie miała złoty kolor, a sos będzie bulgotał wokół krawędzi.

Porada dotycząca przygotowania kremowej tarty z kurczaka z chrupiącą polewą cytrynowo-tymiankową

Po wykonaniu kroku 4, zamrozić osobno okruchy i nadzienie z kurczaka. Rozmrażaj nadzienie w lodówce przez noc, a następnie pokryj je rozmrożonymi okruchami i upiecz jak w kroku 5.