
Kuskus z żółtą cukinią i groszkiem Przepis
Niezależnie od tego, czy przyjmujesz gości przy grillu, zabierasz coś smacznego do bufetu, czy po prostu potrzebujesz czegoś na kolację w tygodniu, spróbuj tego kolorowego dania, które będzie prawdziwym letnim przysmakiem.
Ten przepis na cukinię (otwiera się w nowej karcie) zawiera mnóstwo jasnych warzyw, które pomogą Ci w drodze do pięciu dni, w tym piękną zieloną fasolkę, świeży groszek oraz cebulę i czosnek.
Zielona fasolka jest pełna różnych witamin, takich jak witamina A i witamina C, a także wapnia i żelaza, natomiast świeży groszek jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a także witaminy K. Cukinia jest również doskonałym źródłem witaminy K i witaminy C.
Kuskus w tym daniu zapewnia uderzenie węglowodanów, które sprawią, że będziesz czuć się syty przez całe popołudnie - jest to więc świetna opcja do przygotowania z wyprzedzeniem, którą możesz zabrać na pakowany lunch.
Dzięki mięcie, cytrynie i czosnkowi, które nadają smak temu daniu, jest to naprawdę smaczny przysmak, którego warto spróbować latem.
JAK ZROBIĆ KUSKUS Z ŻÓŁTĄ CUKINIĄ I GROSZKIEM
Metoda
- W dużej misce zalać kuskus wrzącą wodą. Pozostawić na 10 minut, a następnie spulchnić widelcem. Pozostawić do ostygnięcia.
- Fasolkę, groszek i cukinię blanszować we wrzącej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i dodać warzywa do kuskusu.
- Wymieszać czosnek, cebulę dymkę, miętę, oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny i doprawić.
- Przełożyć do miski do serwowania i schłodzić. Podawać udekorowane kwiatami cukinii.
Składniki
- 450g (1lb) kuskusu
- 150g (5oz) zielonej fasolki, z ogonkiem
- 125g (4½oz) świeżego groszku
- 2 żółte cukinie, grubo posiekane
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 3 cebule dymki, posiekane
- garść świeżej mięty, posiekana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok i skórka z 2 cytryn