single

Kuskus z żółtą cukinią i groszkiem Przepis

Niezależnie od tego, czy przyjmujesz gości przy grillu, zabierasz coś smacznego do bufetu, czy po prostu potrzebujesz czegoś na kolację w tygodniu, spróbuj tego kolorowego dania, które będzie prawdziwym letnim przysmakiem.

Ten przepis na cukinię (otwiera się w nowej karcie) zawiera mnóstwo jasnych warzyw, które pomogą Ci w drodze do pięciu dni, w tym piękną zieloną fasolkę, świeży groszek oraz cebulę i czosnek.

Zielona fasolka jest pełna różnych witamin, takich jak witamina A i witamina C, a także wapnia i żelaza, natomiast świeży groszek jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a także witaminy K. Cukinia jest również doskonałym źródłem witaminy K i witaminy C.

Kuskus w tym daniu zapewnia uderzenie węglowodanów, które sprawią, że będziesz czuć się syty przez całe popołudnie - jest to więc świetna opcja do przygotowania z wyprzedzeniem, którą możesz zabrać na pakowany lunch.

Dzięki mięcie, cytrynie i czosnkowi, które nadają smak temu daniu, jest to naprawdę smaczny przysmak, którego warto spróbować latem.

JAK ZROBIĆ KUSKUS Z ŻÓŁTĄ CUKINIĄ I GROSZKIEM

Metoda

  1. W dużej misce zalać kuskus wrzącą wodą. Pozostawić na 10 minut, a następnie spulchnić widelcem. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Fasolkę, groszek i cukinię blanszować we wrzącej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i dodać warzywa do kuskusu.
  3. Wymieszać czosnek, cebulę dymkę, miętę, oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny i doprawić.
  4. Przełożyć do miski do serwowania i schłodzić. Podawać udekorowane kwiatami cukinii.

Składniki

  • 450g (1lb) kuskusu
  • 150g (5oz) zielonej fasolki, z ogonkiem
  • 125g (4½oz) świeżego groszku
  • 2 żółte cukinie, grubo posiekane
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 3 cebule dymki, posiekane
  • garść świeżej mięty, posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok i skórka z 2 cytryn