single

Lepkie ciasto daktylowe z solonym karmelem maślanym Przepis

Składniki

dla gąbki

  • 175g (6oz) drylowanych daktyli, posiekanych
  • 1 łyżka wodorowęglanu sody
  • 75g (3oz) niesolonego masła
  • 175g (6oz) cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jaja z wolnego wybiegu
  • 225 g (8 uncji) mąki samozbierajacej, przesianej

dla karmelu

  • 100g (4oz) cukru
  • 35g (1¼oz) solonego masła
  • 50ml (2fl oz) podwójnej śmietany

dla nadzienia

  • 150ml (¼pt) podwójnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • toffi Werthera, posiekane, do dekoracji

będziesz potrzebował

  • 20 cm (8 cali) forma do ciasta sprężynowego, wysmarowana olejem, z wyłożonym dnem i lekko posypana mąką

Metoda

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C, 160 stopni C, 350 stopni F, gaz 4. Umieść daktyle w misce z wodorowęglanem sody i 300 ml wrzącej wody. Wymieszaj i odstaw na bok. Ubij masło i cukier razem z elektryczną trzepaczką, aż będą jasne i puszyste. Dodawaj ekstrakt waniliowy i jajka po jednym na raz, ubijając po każdym dodaniu. Nie przejmuj się, jeśli się zsiada, wróci do siebie.

  2. Dodaj mąkę, dobrze ubij, następnie wlej daktyle i cały płyn i dobrze wymieszaj. Wlej do formy (będzie rzadkie). Piec w środkowej części piekarnika przez około 55 minut lub do momentu, gdy szpikulec wyjdzie czysty.

  3. W międzyczasie przygotuj karmel. Umieść cukier w nieprzywierającej patelni o ciężkim dnie i gotuj na delikatnym ogniu przez 5 do 8 minut, aż uzyskasz bogaty karmel. Zdejmij z ognia i dodaj masło, ciągle mieszając. Nie przejmuj się, jeśli się rozpadnie, mieszaj dalej, a powinno się z powrotem połączyć. Dodaj śmietankę, gdy masło się rozpuści, a następnie mieszaj, aż będzie błyszcząca. Przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia, aby uzyskać konsystencję do smarowania.

  4. Aby przygotować nadzienie, ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie nieco mniej twarda, a następnie odłóż ją na bok. Stanie się bardziej zwarty, gdy będzie stał. Wyjmij ciasto z piekarnika i formy, a następnie całkowicie ostudź. Przekroić na pół i wypełnić środek bitą śmietaną, a następnie posypać karmelem, przesuwając się w kierunku krawędzi za pomocą noża do palet. Jeśli karmel zbytnio stwardniał, dodaj więcej ciepłej śmietany i ponownie wymieszaj. Na wierzchu ułożyć toffi. Ciasto może być przechowywane w lodówce do 3 dni lub, bez dodatku cukru, może być zamrożone przez miesiąc.