Makaron czekoladowy z truskawkami i mascarpone
Sezon na truskawki powoli się rozkręca, więc czas na lekki i szybki pomysł na obiad – makaron czekoladowy z truskawkami i mascarpone, połączonego z ubitą śmietaną – totalnie na słodko. Świetnie sprawdzi się także jako wczesna kolacja. Zobacz jak go przygotować!
Makaron czekoladowy z truskawkami – obiad na słodko
Co prawda mam uczulenie na truskawki (wiem, to straszne), ale sam makaron czekoladowy z mascarpone też mi smakował. Głównym składnikiem jest tu wyjątkowy czarny makaron, który bez problemu można dostać w większych supermarketach, szczególnie kiedy zbliża się sezon letni. Makaron czekoladowy będzie też świetnie pasował do twarogu. A teraz zabieramy się za nasz obiad na słodko.
Składniki na 2 porcje:
- 1 paczka makaronu z czekoladą
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- truskawki
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
- Ubij śmietanę 30% – pamiętaj, żeby zrobić to od razu po wyciągnięciu z lodówki.
- Dodaj do ubitej śmietany mascarpone i wymieszaj na średnich obrotach tak, aby nie było grudek. Dodaj cukier puder, znów wymieszaj.
- Truskawki pokrój w ćwiartki.
- Wyłóż na głęboki talerz makaron, nałóż mascarpone ze śmietaną i ułóż truskawki. Gotowe!
Aby dodać jeszcze więcej słodkości, możesz polać makaron z truskawkami sosem czekoladowym. Pełna rozpusta, co? :D
A jakie są Twoje ulubione dania z makaronem na słodko? Może przygotowujesz go z twarogiem?
Zobacz więcej
- Makaronowe muszle z mięsem mielonym
- Prosty makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym
- Zapiekanka z łososiem i makaronem w kremowym sosie [wideo]
- Sernik nowojorski – przepis na puszyste i aksamitne ciasto
- Tweet