single

Muffinki z kakaowym burakiem

Mąż podał mi przepis na te pyszne buraczane muffinki. Szybko spisałam składniki i pobiegłam do sklepu, aby je kupić. Jeszcze tego samego popołudnia nie mogliśmy się im oprzeć. Nie tylko my je uwielbialiśmy - Wiktorek również się nimi delektował, aż było pięknie patrzeć. Ten przepis jest wspaniały i bogaty w błonnik, żelazo, wapń, potas i wiele innych cennych pierwiastków. To świetny sposób na to, by dziecko poznało smak warzyw. Warto, więc spróbować!

Składniki (12 muffinek):

  • 2 duże buraki (będziemy potrzebować około 350 ml buraczanego puree).
  • Mąka pełnoziarnista 260g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 35 g kakao
  • 150g drobnego cukru (cukier puder).
  • 2 jajka, ubite
  • 80 ml oleju
  • 80 ml maślanki lub kefiru
  • Cukier puder lub kilka kawałków czekolady deserowej

Sposób przygotowania

  1. Buraki ugotować do miękkości, następnie ostudzić i obrać. Zblendować, aby uzyskać 350 ml puree (około 1,5 szklanki). Możesz również użyć prażonej fasoli, dzięki czemu muffinki będą jeszcze smaczniejsze.
  2. Wymieszaj suche składniki w naczyniu. Dodaj purée z buraków i wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach.
  3. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
  4. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180oC
  5. Muffinki posypać Cukrem pudrem lub roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną mleka.

SMACZNEGO!