Muffinki z kakaowym burakiem
Mąż podał mi przepis na te pyszne buraczane muffinki. Szybko spisałam składniki i pobiegłam do sklepu, aby je kupić. Jeszcze tego samego popołudnia nie mogliśmy się im oprzeć. Nie tylko my je uwielbialiśmy - Wiktorek również się nimi delektował, aż było pięknie patrzeć. Ten przepis jest wspaniały i bogaty w błonnik, żelazo, wapń, potas i wiele innych cennych pierwiastków. To świetny sposób na to, by dziecko poznało smak warzyw. Warto, więc spróbować!
Składniki (12 muffinek):
- 2 duże buraki (będziemy potrzebować około 350 ml buraczanego puree).
- Mąka pełnoziarnista 260g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 35 g kakao
- 150g drobnego cukru (cukier puder).
- 2 jajka, ubite
- 80 ml oleju
- 80 ml maślanki lub kefiru
- Cukier puder lub kilka kawałków czekolady deserowej
Sposób przygotowania
- Buraki ugotować do miękkości, następnie ostudzić i obrać. Zblendować, aby uzyskać 350 ml puree (około 1,5 szklanki). Możesz również użyć prażonej fasoli, dzięki czemu muffinki będą jeszcze smaczniejsze.
- Wymieszaj suche składniki w naczyniu. Dodaj purée z buraków i wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach.
- Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
- Piec przez około 25 minut w temperaturze 180oC
- Muffinki posypać Cukrem pudrem lub roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną mleka.