Muffinki z pączkami z dżemem Przepis
newsletter woman&home
Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.Składniki
- 200g (7oz) zmiękczonego masła
- 200g (7oz) złoty cukier puder
- 3 jajka
- 300g (10oz) mąki samopoziomującej
- 100ml (4floz) kwaśnej śmietany lub crème fraiche
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki wodorowęglanu sody
- 12 łyżek dżemu truskawkowego
- 3 łyżki cukru pudru do posypania
Będziesz potrzebował
- forma do muffinek z 12 otworami
Metoda
Ustaw piekarnik na 180c/160fan/gaz 4.
Ubij masło z cukrem do jasnej i kremowej masy, następnie dodaj jajka do gładkiej masy. Dodaj pozostałe składniki i dobrze ubij, aż będą gładkie.
Nałóż odrobinę masy do każdego otworu w muffinkach. Zrób łyżeczką wgłębienie na środku każdego ciastka, a następnie dodaj do każdego łyżeczkę dżemu. Na wierzch nałożyć jeszcze trochę masy i rozsmarować, aby dżem był przykryty.
Piec przez 25 minut, aż ciasto wyrośnie, będzie złote i twarde w dotyku.
Pozostawić do ostygnięcia na 10 minut, następnie wyjąć z form i obtoczyć delikatnie w cukrze pudrze, gdy są jeszcze ciepłe. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w formie do ciast.