Muffiny dyniowe
Nadszedł sezon na dynie!!! Najlepszą rzeczą w tym sezonie jest przepełniona dostawa większych, mniejszych, pomarańczowych, żółtych i czerwonych dyń. Tom niedawno wrócił do domu i położył piękną czerwoną dynię na moim stole w jadalni. Następnie powiedział: "Zrób coś pysznego". Wybór padł na małe, pyszne, wilgotne i zdrowe muffinki. Te muffiny są idealne na ten czas. Można się nimi delektować ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Będą uwielbiane przez Was i Wasze dzieci. Muffinki dyniowe to świetna propozycja na podwieczorek lub drugie śniadanie. Można je lekko zanurzyć w cukrze pudrze, aby lepiej smakowały z kawą, ale są też pyszne bez niej. Ale jak zrobić te pyszne muffinki z dyni to już w ogóle! Oto przepis ?
Składniki:
- 2 filiżanki drobno pokrojonej w kostkę dyni
- 1 średnie jabłko
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki drobnego cukru do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sól - szczypta
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- Opcjonalnie można użyć cukru pudru do posypania
Sposób przygotowania
- Pozwól, aby dynia dusiła się z odrobiną wody na małym ogniu do miękkości. Następnie zmiksować.
- Wymieszaj razem olej, mąkę i jajko. Wymieszaj suche składniki w misce. Powoli dodawaj do mieszanki mokre składniki. Dodaj puree z dyni i jabłka na końcu.
- Przełóż masę do foremek.
- Piec w temperaturze 200oC przez 20-25 minut.
- Gotowe muffiny dyniowe możesz posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!! !
P.S. Szukacie promocji na składniki z przepisu? Sprawdźcie najnowsze gazetki promocyjne Auchan na https://blix.pl/sklep/auchan/