Najprostsze ciasto ze śliwkami według przepisu mojej cioci
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, dlatego co roku o tej porze wykorzystuję je do słodkości. Dziś proponuję Wam przepis na najprostsze ciasto ze śliwkami według przepisu mojej cioci. Do teraz kojarzy mi się z pyszną kawą w towarzystwie babci i cioci, kiedy jest chwila wolnego czasu na plotki… Skusicie się?
Raz, dwa i ciasto ze śliwkami gotowe!
Uwierzcie mi – to przepis na najprostsze ciasto ze śliwkami
, jaki przyszło mi robić. Przygotowanie zajmuje chwilę, a samo ciasto zawsze wychodzi znakomite. Nawet po kilku dniach dalej jest miękkie, słodkie i po prostu pyszne. Jeśli nie lubicie spędzać dużo czasu nad kremami, biszkoptami, bezami – to jest ciasto dla Was!Składniki:
- pół kostki margaryny
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- śliwki według uznania
Przygotowanie
- Na początku oddziel białka od żółtek. Utrzyj margarynę z cukrem i żółtkami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ubij białka z odrobiną soli na puszystą pianę. Odłóż je na chwilę.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Zacznij mieszać utartą masę z margaryną i dodawaj do niej po łyżce mąki z proszkiem, a następnie białek. Delikatnie mieszaj, aż masa będzie jednolita.
- Dokładnie umyj śliwki i pokrój każdą z nich na cztery części.
- Wyłóż na blachę papier do pieczenia, a następnie przelej ciasto. Na wierzch ułóż śliwki.
- Piecz przez 30 minut. Jeśli jest mało słodkie – udekoruj cukrem pudrem po ostygnięciu.
Przepis na najprostsze ciasto ze śliwkami w tych proporcjach jest przeznaczone na małą tortownicę. Brzmi pysznie i dobrze? Dajcie znać! :)
Zobacz więcej
- Sernik nowojorski – przepis na puszyste i aksamitne ciasto
- Pączki domowe – przepis krok po kroku
- Tort urodzinowy krok po kroku – przepis i dekoracje
- Pierniczki – przepis na świąteczne pierniki
- Tweet