Pagórki jabłkowe
Pagórki jabłkowe czyli ciasto z połówkami jabłek to doskonałe ciasto dla wszystkich miłośników szarlotki. Samo ciasto jest niezwykle delikatne i kruche, natomiast jabłka, które idealnie miękną podczas pieczenia sprawiają, że nikt nie jest w stanie się mu oprzeć. Pasuje niemal na każdą okazję i jest łatwe w wykonaniu. Polecam wypróbować bo na prawdę warto!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 kostka margaryny
- 1 cukier wanilinowy
- 150 g serka waniliowego np. Danio (polecam również serek waniliowy Tutti z dodatkiem pokruszonej laski wanilii z Biedronki)
- 5-6 jabłek
Sposób przygotowania:
- Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
- Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki lub jeżeli nam się spieszy to na 15 min do zamrażalnika (ja czasami jak bardzo mi się spieszy pomijam całkowicie ten etap)
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Jedną część należy rozwałkować i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Następnie układamy połówki jabłek – obrane i z wydrążonym środkiem (można dla smaku posypać cukrem wanilinowym i cynamonem – polecam)
- Przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy brzegi.
- Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 min.
- Ciepłe jeszcze ciasto można posypać cukrem pudrem lub lukrem (1-2 łyżki śmietany + cukier puder)