single

Pieczone ziemniaki z bekonem, cebulą

Choć mogą nazywać się różnie, to główny sens jest ten sam: pyszne ziemniaki. Dziś dzielę się inną ich wersją prosto z piekarnika. Przepis na pieczone ziemniaki z boczkiem, cebulą i jajkiem znajdziecie tutaj.

Przepis

Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą

Ziemniaki z boczkiem i cebulą

Można je podać jako danie główne, ciepły posiłek lub jako rozgrzewające danie zimą lub jesienią. Wyglądają niesamowicie i smakują wyśmienicie.

W przygotowaniu tego dania biorą udział dwa główne zadania. Pierwszym zadaniem jest upieczenie ziemniaków, a następnie wspólne zapiekanie farszu w taki sposób, aby ser się roztopił. Pieczone ziemniaki to danie główne, które podaję z boczkiem i cebulą, bez żadnych dodatków. Kwaśna śmietana

to składnik obowiązkowy.

Dwie porcje

  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 150g boczku wędzonego
  • 100g startego sera
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki stołowe śmietany 18% + trochę więcej do podania
  • Aby farsz się usmażył, dodajemy odrobinę tłuszczu
  • Przyprawy: Sól, pieprz, pietruszka, Czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik na 190 stopni.
  2. Opłucz ziemniaki i dobrze je wyszoruj. Użyj ręcznika papierowego, aby osuszyć ziemniaki.
  3. Każdy ziemniak powinien być pokryty oliwą z oliwek. Posól ziemniaki, a następnie szczelnie zamknij folią aluminiową. Piecz przez około godzinę na blasze do pieczenia. Piecz dłużej, jeśli po przekrojeniu ziemniak jest jeszcze twardy.
  4. W tym czasie przygotuj farsz. Połączyć boczek i pokrojoną w kostkę cebulę. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Gdy ziemniaki będą już gotowe, przekrój je na pół. Użyj łyżeczki do wyłuskania miąższu.
  6. Do tego dodaj miąższ i masło. Całość dopraw pietruszką i granulowanym czosnkiem.
  7. Farsz wyłożyć na ziemniaki, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać przez 15-20 minut.
  8. Podawać z kwaśną śmietaną.
  9. Smacznego!


Dowiedz się więcej

  • 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
  • Łosoś w sosie chrzanowym - pieczony, grillowany
  • Grillowany kurczak z imbirem i czosnkiem.
  • Makaronowe muszle z mieloną wołowiną
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet