Pieczone ziemniaki z bekonem, cebulą
Choć mogą nazywać się różnie, to główny sens jest ten sam: pyszne ziemniaki. Dziś dzielę się inną ich wersją prosto z piekarnika. Przepis na pieczone ziemniaki z boczkiem, cebulą i jajkiem znajdziecie tutaj.
PrzepisPieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą
Ziemniaki z boczkiem i cebulą
Można je podać jako danie główne, ciepły posiłek lub jako rozgrzewające danie zimą lub jesienią. Wyglądają niesamowicie i smakują wyśmienicie.W przygotowaniu tego dania biorą udział dwa główne zadania. Pierwszym zadaniem jest upieczenie ziemniaków, a następnie wspólne zapiekanie farszu w taki sposób, aby ser się roztopił. Pieczone ziemniaki to danie główne, które podaję z boczkiem i cebulą, bez żadnych dodatków. Kwaśna śmietana
to składnik obowiązkowy.Dwie porcje
- 3 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 150g boczku wędzonego
- 100g startego sera
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki stołowe śmietany 18% + trochę więcej do podania
- Aby farsz się usmażył, dodajemy odrobinę tłuszczu
- Przyprawy: Sól, pieprz, pietruszka, Czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik na 190 stopni.
- Opłucz ziemniaki i dobrze je wyszoruj. Użyj ręcznika papierowego, aby osuszyć ziemniaki.
- Każdy ziemniak powinien być pokryty oliwą z oliwek. Posól ziemniaki, a następnie szczelnie zamknij folią aluminiową. Piecz przez około godzinę na blasze do pieczenia. Piecz dłużej, jeśli po przekrojeniu ziemniak jest jeszcze twardy.
- W tym czasie przygotuj farsz. Połączyć boczek i pokrojoną w kostkę cebulę. Pozostawić do ostygnięcia.
- Gdy ziemniaki będą już gotowe, przekrój je na pół. Użyj łyżeczki do wyłuskania miąższu.
- Do tego dodaj miąższ i masło. Całość dopraw pietruszką i granulowanym czosnkiem.
- Farsz wyłożyć na ziemniaki, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać przez 15-20 minut.
- Podawać z kwaśną śmietaną.
- Smacznego!
Dowiedz się więcej
- 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
- Łosoś w sosie chrzanowym - pieczony, grillowany
- Grillowany kurczak z imbirem i czosnkiem.
- Makaronowe muszle z mieloną wołowiną
- Tweet