single

Pieczony filet z kurczaka z papryką

Wiecie, że uwielbiam proste przepisy na obiad, prawda? Tym razem również będzie szybko, pysznie i porządnie. Tym razem przedstawiam pieczony filet z kurczaka ze słodką i ostrą papryką. Do tego dania dodaję sos z jogurtu naturalnego.

Jak zrobić pieczony filet z kurczaka, który nie jest suchy?

Ten przepis jest idealny dla tych, którzy nie mają planu na obiad lub nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Przygotowanie mięsa zajmuje trochę czasu, a następnie piecze się ono w piekarniku. Dobrym pomysłem jest podlewanie filetu z kurczaka w trakcie pieczenia. Nie trzeba zbyt mocno nagrzewać piekarnika, wystarczy 180 stopni.

Przepis na pieczony filet z kurczaka

Składniki:

  • Filety z kurczaka 500g
  • 1 średnia cebula,
  • łyżeczka musztardy
  • odrobina oliwy z oliwek lub oleju,
  • Dwie łyżeczki słodkiej papryki
  • Pół łyżeczki papryki ostrej
  • Dodać odrobinę soku z cytryny.
  • Sól, pieprz i pietruszka

Składniki do wykonania sosu jogurtowego:

  • 3/4 kubka łagodnego w smaku jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy (może być też sarepska, delikatesowa).
  • Dodać odrobinę soku z cytryny.
  • sól, pieprz, pietruszkę.

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki. Aby uzyskać cieńsze mięso, kroję je kilka razy.
  4. Filety posolić i popieprzyć zarówno z jednej, jak i z drugiej strony.
  5. Zrobić marynatę mieszając słodką i ostrą paprykę, dodając pietruszkę do smaku, musztardę, sok z cytryny i odrobinę oleju lub oliwy. Powinna ona utworzyć się w postaci grzybka.
  6. Każdy filet powinien być oblany niewielką ilością marynaty. Nie trzeba używać dużo marynaty, wystarczy tyle, aby równomiernie rozprowadzić ją na każdej stronie.
  7. Wysmaruj masłem dno naczynia żaroodpornego. Umieść w naczyniu cebulę i filety z kurczaka. Delikatnie dodaj tłuszcz do naczynia.
  8. Piec pod przykryciem przez 30-40 minut, następnie bez przykrycia przez 10 minut. Pod koniec można rozgrzać funkcję grilla na kilka minut, ale nie za mocno, żeby mięso nie zrobiło się twarde.
  9. Zrób sos, mieszając jogurt naturalny, musztardę i sok z cytryny. Dopraw potrawę solą, pieprzem i natką pietruszki.
  10. Smacznego!!! :)


Dowiedz się więcej

  • 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
  • Grillowany kurczak z imbirem i czosnkiem.
  • Grillowane filety z kurczaka marynowane w jogurcie i doprawione delikatną marynatą
  • Pierogi smażone z kurczakiem i pieczarkami, cebulą, serem żółtym
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet