Pieczony sernik cytrynowy z owocami leśnymi Przepis
Zamrażanie To zachowuje się w zamrażarce do jednego miesiąca. Wyjąć z piekarnika bez polewy (krok 3) i ostudzić do temperatury pokojowej, następnie włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia, przykryć folią i zamrozić.
Aby podawać Rozmrażaj dokładnie przez noc w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180 C, 160 C fan, 350 F, gaz 4. Piecz sernik w piekarniku przez 10 minut, następnie dodaj polewę i postępuj jak wyżej. Alternatywnie można użyć polewy jako sosu, którym można polać sernik wraz z sosem z owoców leśnych. Aby zamrozić sos z owoców leśnych, wystarczy go ostudzić i zamrozić, choć jest on tak prosty i szybki w przygotowaniu, że często łatwiej jest przygotować go na świeżo.
Składniki
- 2 x 250g paczki Duchy Originals Lemon Biscuits, pokruszone
- 75g (3oz) masła, roztopionego
- 700g (1lb 9oz) Philadelphia Cream Cheese
- 200g (7oz) cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 duże jajka, ubite
Dla polewy
- 1 x 284ml kartonik kwaśnej śmietany
- 25g (1oz) cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sos z owoców leśnych
- 800g (1lb 12oz) mrożonych czarnych owoców leśnych
- 40g (1½oz) cukru
- 4 łyżki crème de cassis
Potrzebne będą
- 23cm (9in) forma do ciasta sprężynowego
Metoda
Zanim zaczniesz przygotowywać ten przepis na sernik, rozgrzej piekarnik do 180 C, 160 C fan, 350 F, gaz 4. Skrzyżuj dwa długie paski lekko naoliwionej folii w formie, aby ułatwić wyjęcie sernika. Wymieszaj herbatniki z masłem i wyłóż nimi dno formy. Włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Ubij serek śmietankowy za pomocą miksera elektrycznego. Gdy będzie miękki, dodaj cukier i ponownie ubij. Dodać sól i sok z cytryny i jeszcze raz ubić. Powoli dodawać jajka, jedno po drugim. Wlej tę masę do wyłożonej ciastem formy i umieść na blasze do pieczenia.
Piecz przez 50-60 minut, aż będzie lekko złoty, ale wciąż chwiejny w środku. Jeśli umieścisz brytfannę z wodą na dnie piekarnika, pomoże to zapobiec pękaniu sernika. W międzyczasie przygotuj polewę, ubijając kwaśną śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny. Wylej na sernik i wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyjmij, pozostaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki do całkowitego schłodzenia. Zajmie to około 4 godzin lub całą noc.
Aby przygotować sos z owoców leśnych, delikatnie podgrzej jagody, cukier i krem z cassis, aż cukier się rozpuści. Podawaj sos lekko ciepły z schłodzonym sernikiem cytrynowym.