single

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

W mojej kuchni zawsze, gdy zaczyna się sezon grzybowy, przygotowuję polędwiczki wieprzowe w kremowym i doskonałym sosie kurkowym. Z tego prostego przepisu powstanie pyszne danie, które zasmakuje całej rodzinie.

Pomysł na obiad: Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym

Ten przepis jest niezbędny, aby zyskać

The

Sos ma mocny kurkowy smak, a polędwiczki nie są zbyt twarde. Dobrym pomysłem, jest ugotowanie jej nieco krócej, aby była delikatna. Danie to najlepiej podawać z tłuczonymi ziemniakami lub makaronem. Kombinuj do woli: Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym

To jeden z moich ulubionych obiadów na przełomie sierpnia i września. Jest łatwy do przygotowania.

Można polędwiczkę podsmażyć na oleju, a następnie dodać do sosu. Będzie to trudniejsze, ale i tak będzie pyszne.

Nie należy używać zbyt dużej siły ani tłuczka do rozbijania polędwiczek wieprzowych. Można lekko spłaszczyć mięso dłonią, aby nie było dziur. To delikatne mięso nie jest zbyt przystępne cenowo, więc warto zachować szczególną ostrożność podczas przygotowania.

Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym

Składniki:

  • Około 500g polędwicy wieprzowej
  • 200g świeżych kurek
  • 1 średnia cebula,
  • Szklanka śmietany 30%
  • 1,5 szklanki bulionu lub wody
  • Wymieszaj 1 łyżkę mąki z 1 szklanką wody.
  • olej do smażenia lub do przygotowania oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, czosnek, koperek.

Oglądajcie dalej! Więcej porad znajdziecie na fanpage'u Rozdomowiona '

s.

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyść i pozwól im się namoczyć w wodzie przez kilka minut.
  2. Zacznij od dokładnego umycia polędwiczki wieprzowej , a następnie usunięcia błon. Pokrój ją na cienkie plastry. Możesz je rozbić rękami, aby nie były zbyt grube. Pozostaw je na jakiś czas w spokoju.
  3. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Chanterelle również możesz pokroić w dowolną wielkość, mniejszą lub większą.
  4. W dużym garnku podsmaż cebulę i kurki. Od czasu do czasu mieszaj. Po kilku minutach dodaj bulion i wodę z kurek. Poczekaj aż wszystko się zagotuje.
  5. W międzyczasie zrumień polędwiczki z jednej, a potem z drugiej strony. Doprawiaj je solą na bieżąco. Dopraw schab większą ilością przyprawy, jeśli wolisz mocniejszy smak. Nie muszą być one usmażone w 100%. Gdy bulion się zagotuje, dodaj do niego polędwiczki. Niech mięso dusi się przez około 25-30 minut.
  6. Do garnka dodaj śmietanę 30%. Dopraw całość solą, pieprzem i koperkiem w zależności od potrzeb. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  7. Wymieszaj ze sobą mąkę i wodę. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodać trochę mąki na końcu.
  8. Twoje polędwiczki są gotowe w sosie kurkowym. Smacznego!


Dowiedz się więcej

  • 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
  • Łosoś w sosie chrzanowym - pieczony, grillowany
  • Grillowany kurczak z imbirem i czosnkiem.
  • Pieczone ziemniaki z bekonem, cebulą
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet