Polędwiczki wieprzowe z kopru włoskiego i chili w sosie morelowym
Składniki
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka płatków chili
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1.6kg (3½lb) brytyjskiego schabu z wolnego wybiegu, bez kości, zrolowany i ze skórą (poproś rzeźnika, aby to zrobił)
- 3 łyżki octu sherry dla pieczonych korzeni
- 1,5kg (3lb 6oz) mieszanych warzyw korzeniowych (użyliśmy selera, marchwi i pasternaku), obranych i pokrojonych na duże kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek dla sosu morelowego
- 35g (1¼oz) masła
- 1 duża cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
- 250g (9oz) suszonych moreli, posiekanych
- 200ml (7fl oz) Marsala lub Madeira
- 250ml (9fl oz) gorącego bulionu z kurczaka
Metoda
-
Rozgrzej piekarnik do 220 C, 200 C (wentylator), 425 F (gaz 7). Wymieszaj koper włoski, chili i czosnek z przyprawami, natrzyj nimi wieprzowinę, ale nie skórę. Osuszyć skórę i dobrze doprawić.
-
Wyłożyć folią formę do pieczenia i umieścić w niej schab, przykrywając folią końce schabu. Pieczemy przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 C, 160 C fan, 350 F, gaz 4 i pieczemy przez kolejną godzinę. Dziesięć minut po tym czasie przełóż warzywa do innej formy, skrop oliwą, dopraw i umieść na niższej półce w piekarniku. Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia podlej wieprzowinę octem i wstaw z powrotem do piekarnika.
-
Aby przygotować sos morelowy, rozpuść masło na patelni. Gotuj cebulę na małym ogniu przez około 5 minut, dodaj morele na patelnię, smaż przez kilka minut, zwiększ ogień i dodaj Marsalę. Bulgotać przez kilka minut, następnie dodać bulion i gotować przez kolejne 5 minut. Mieszaj, aż sos będzie gęsty i lekko zbity. Doprawić.
-
Kiedy wieprzowina jest upieczona, skwarki chrupią, a korzenie karmelizują się, wyłącz piekarnik i wyjmij wieprzowinę, ale zachowaj warzywa. Odpocznij wieprzowinę przez 10 minut, pokrój ją i podaj z warzywami i sosem.