single

Pomarańcza i mak Victoria Sponge Przepis

newsletter woman&home

Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.

Składniki

  • 185g (6½oz) niesolonego masła, zmiękczone
  • 185g (6½oz) cukru pudru
  • 4 średnie jajka, lekko ubite
  • 185g (6½oz) mąki samopoziomującej, przesianej
  • 1 pomarańcza, sok i skórka
  • 1 łyżka maku

Nadzienie

  • 200ml (1/3pt) podwójnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g (4oz) marmolady pomarańczowej
  • 1 łyżka cukru pudru, do posypania
  • ½ łyżeczki maku do rozsypania

Metoda

  1. Rozgrzać piekarnik do 180C/160C fan/350F/Gas4. Nasmarować i wyłożyć papierem do pieczenia 2 okrągłe foremki o średnicy 18 cm (7 cali). Używając elektrycznej trzepaczki ręcznej, ubij masło i cukier razem, aż będą blade i puszyste.

  2. Stopniowo dodawać jajka po trochu, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Przesiać mąkę na masę i delikatnie wmieszać ją dużą metalową łyżką. Dodaj 1 łyżkę soku pomarańczowego do masy, aby doprowadzić ją do konsystencji kropli, a następnie wymieszaj skórkę pomarańczową i mak.

  3. Rozdzielać masę między foremkami i piec na środkowej półce przez 20 minut lub do momentu, gdy szpikulec wyjdzie czysty. Pozostawić ciasta do ostygnięcia w nich przez 5 minut, a następnie wyjąć na stojak z drutu, aby ostygły całkowicie.

  4. W międzyczasie, używając elektrycznej trzepaczki ręcznej, ubij śmietanę do miękkich szczytów, a następnie ubij cukier. Posmaruj jedną warstwę biszkoptu marmoladą, a następnie nałóż łyżką krem. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę biszkoptu, posypać cukrem pudrem i posypać makiem.

Porada dotycząca przygotowania pomarańczowo-makowej gąbki Victoria Jeśli

układasz ciasto tuż przed podaniem, możesz użyć mniejszej ilości marmolady i dodać kilka cząstek pomarańczy.