single

Przepis krok po kroku na domowe pączki

Tłusty czwartek zbliża się szybkimi krokami, a to najlepszy dzień w roku dla wszystkich łasuchów! Choć uwielbiam słodkie i wytrawne ciasta, to nie mogę się oprzeć dobremu pączkowi!

Jak zrobić domowe pączki

Wszystko zależy od tego, jak przygotuje się ciasto. Pamiętaj, aby podgrzać mleko, ale nie gorące, a do rozczynu dodać mąkę i cukier. Następnie powoli wyrabiaj ciasto. Ostatnim krokiem jest dodanie tłuszczu. Aby zrobić pączki

, ciasto musi strzelać w rękach lub w mikserze. Muszą pojawić się pęcherzyki powietrza. Po tym można się upewnić, że jest dobrze zagniecione. Następnie pozwól, aby ciasto wyrosło w ciepłym miejscu pod ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie ponownie zagnieść ciasto. Następnie uformować spłaszczone kulki (nie za duże, bo rozszerzą się w tłuszczu) i odstawić do wyrośnięcia. Jest to najlepszy moment na podgrzanie tłuszczu do pączków.

Z tego przepisu powstaną miękkie, puszyste i słodkie pączki. Ciasto robi się ze świeżych drożdży, żółtek i mąki. Do ich smażenia używa się rozgrzanego oleju roślinnego lub w moim przypadku rzepakowego . Można je również przygotować na smalcu. Świetnym narzędziem jest termometr, którym można określić temperaturę potrawy. Ja smażę je w oleju, który ma 170° Celsjusza

. Gdy olej osiągnie tę temperaturę, włączam płytę grzewczą, aby utrzymać stałą temperaturę. Jeśli masz kuchenkę gazową, pamiętaj, aby smażyć pączki na średnim ogniu. Zbyt duże ciepło spowoduje ich przypalenie. Zbyt małe ciepło spowoduje, że będą zbyt suche.

Ja wolę smażyć na głębokiej patelni niż w garnku.

Jest wiele pytań dotyczących tego, jak zrobić pączki w piekarniku.

Można je przygotować w ten sposób, ale nadal będą to drożdżówki.

Nadziewanie pączków przed lub po usmażeniu

Zrób

Choć domowe pączki są pyszne, trzeba będzie je czymś wypełnić. Pozwólcie, że resztę pozostawię Wam: dżem wiśniowy, różany, śliwkowy, wszystko zależy od tego, co lubicie. W jaki sposób nadziewać pączki? Są dwa sposoby na nadziewanie pączków. Ja wypróbowałam oba i podzielę się swoim doświadczeniem.

  • Nadziewanie pączków przed ich usmażeniem -Popierwszym wyrośnięciu, spłaszczone ciasto drożdżowe odkładamy na dłoń. Następnie dodajemy do ciasta łyżeczkę dżemu i sklejamy. Jest to bardzo proste, ale należy uważać, aby dżem nie wypłynął i olej zaczął strzelać.
  • Nadziewanie pączków po usmażeniu - jeszcze ciepłych. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnej igły; ja preferuję tę metodę, ale wymaga ona przygotowania. Jeśli dżem zawiera kawałki owoców, należy je zblanszować, aby przeszły przez igłę do pączków.

Przepis krok po kroku na domowe pączki

Składniki:

  • 3 do 1/3 szklanki mąki pszennej typu 550 + trochę dosypki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 żółtek,
  • 50g masła
  • 40g świeżych drożdży
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • dżem do nadziewania
  • 1 litr oleju roślinnego do smażenia.

Z białek można zrobić mini beziki.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, ale nie wrzące. Do mleka dodać łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru pudru oraz pokruszone drożdże. Do "pracy" rozpuścić rozczyn i przykryć ściereczką na 10minut.
  2. Masło powinno być rozpuszczone.
  3. W misce wymieszać mąkę z żółtkami i resztą cukru pudru. Do masy dodaj szczyptę soli. Dodać rozczyn i zacząć powoli wyrabiać ciasto. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone, dodaj masło.
  4. Ciasto na pączki może być trochę rzadkie. Ale nie przejmuj się. Możesz je trzymać w dłoniach, ale jak nie będzie, to "poleci".
  5. Ciasto drożdżowe na pączki posypać mąką i odstawić na około 2 godziny. Przykryj je wilgotną ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
  6. Teraz nadszedł czas na drugie zagniatanie. Z ciasta na pączki zrób dwa kółka za pomocą pięści. Następnie podziel je na dwie części. Teraz umieść każdą z nich na posypanej mąką desce. Ponownie zagnieć. Podziel na mniejsze kawałki. Każdą z nich rozwałkuj na posypanej mąką desce. Jeśli chcesz je wypełnić nadzieniem, nałóż na każdą rękę kawałek ciasta. Uformować spłaszczone kulki i przykryćdo wyrośnięcia.
  7. Rozgrzej olej do temperatury 170°F. Umieść pączki obok siebie. Przewróć pączki na drugą stronę, gdy spód zacznie się brązowić. Po kilku minutach tak się stanie. Jeśli będziesz uważać na ciasto i obrócisz je tylko raz, będą miały lekką obwódkę.
  8. Pozwól pączkom ostygnąć w tłuszczu. Teraz czas na lukrowanie i jedzenie!

Jak zrobić lukier do pączków? Wymieszaj cukier puder z odrobiną wody.


Dowiedz się więcej

  • Przepis na sernik nowojorski - puszysty i aksamitny sernik.
  • Sernik piernikowy w świątecznym nastroju
  • Tort bezowy z kremem mascarpone
  • Instrukcja krok po kroku jak zrobić tort urodzinowy - wraz z przepisem i dekoracjami
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet