Przepis na ciasto krówkowe z ciemną czekoladą
newsletter woman&home
Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.Składniki
- 175g (6oz) zwykłej czekolady
- 200g (7oz) masło, zmiękczone
- 200g (7oz) mąka samonakręcająca
- 300g (oz) jasnego cukru muscovado
- 30g (1oz ) kakao w proszku
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Dla czekoladowego ganache
- 100g (4oz) zwykłej czekolady, połamanej
- 50g (2oz) masła
- 100ml (4floz) podwójnej śmietany
będziesz potrzebował
- 20cm (8in ) okrągła podstawa tortu wyłożona pergaminem do pieczenia
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 180C/kanał 160C/gaz 4.
Umieść czekoladę i masło w małym garnku z 100ml wody i podgrzewaj delikatnie, aż się rozpuści i będzie gładka.
Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do miski i wymieszaj z cukrem. Ubij jajka z mąką, a następnie wlej masę czekoladową i ubijaj do uzyskania gładkiej masy.
Rozłóż masę w formie i piecz przez 45-55 minut lub do momentu, aż ciasto będzie twarde w środku i szpikulec wyjdzie czysty. Ostudzić przez 10 minut, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.
W międzyczasie przygotuj lukier. Rozpuść czekoladę i masło w misce na patelni z gotującą się wodą. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj śmietanę. Lekko ostudzić i rozprowadzić na wierzchu ciasta.