Przepis na ciasto z marchewką, morelą i rodzynkami
newsletter woman&home
Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.Składniki
- 50g (2oz) rodzynki
- 50g (2oz) gotowych do spożycia suszonych moreli, posiekanych
- starta skórka i sok z 1 pomarańczy
- 225g (8oz) zwykłej mąki pełnoziarnistej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mieszanki przypraw
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 125g (4 1/2oz) złoty cukier puder
- 125g (4 1/2 oz) grubo startej marchwi
- 2 duże jajka
- 75ml (3floz) olej słonecznikowy
- 75 ml (3 floz) mleka
dla lukru
- 25g (1oz) zmiękczonego masła
- 300g (10oz) kremowego sera
- 25g (1oz) cukier puder
będziesz potrzebował
- natłuszczonej i wyłożonej tłuszczem formy do pieczenia lub keksówki o średnicy 20 cm lub 8 cali.
Metoda
Namocz rodzynki i morele w soku pomarańczowym i skórce, jednocześnie ważąc wszystkie pozostałe składniki.
Rozgrzej piekarnik do 180c/160cfan/gaz 4.
Umieść mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i cukier w dużej misce, dodaj marchewki.
Ubić olej, jajka i mleko i dodać do mąki z namoczonymi owocami. Dobrze wymieszać i przelać do formy. Piec przez 20-30 minut, aż będzie złociste i twarde w dotyku. Ostudzić i pokroić w kwadraty.
Aby przygotować lukier, ubijamy masło, serek i cukier puder i smarujemy nim ciasto.