single

Przepis na grillowaną perliczkę z limonkami Phila Vickery'ego

Jeśli chcesz zrobić wrażenie, ten przepis autorstwa znanego szefa kuchni Phila Vickery'ego jest idealnym daniem na przyjęcie. Zamieściliśmy instrukcje dotyczące grillowania mięsa, ale jeśli wolisz zamiast grillowania, możesz upiec perliczkę w piekarniku: zrumień ją jak w przepisie powyżej, a następnie piecz w temperaturze 190 C, 170 C (piekarnik z termoobiegiem), 375 F, gaz 5 przez ten sam czas.

Metoda

  1. Odciąć perliczce końcówki skrzydeł i zachować je na wywar, jeśli przygotowujesz go samodzielnie (patrz Sekrety szefa kuchni, po prawej). Za pomocą nożyc do drobiu podetnij po obu stronach kręgosłup i usuń go. Otwórz ptaka, a następnie odetnij obie strony mostka (możesz użyć wszystkich kości do rosołu), tak aby mieć dwie przycięte połówki.

  2. Aby przygotować marynatę, zmieszaj cebulę, bulion, cukier i sok z limonki w dużej szklanej lub ceramicznej misce i dopraw. Dodaj perliczkę, upewniając się, że jest pokryta marynatą, przykryj folią i pozostaw w lodówce na co najmniej 3 dni (5 lub 6 dni, jeśli to możliwe), obracając mięso każdego dnia.

  3. Aby ugotować perliczkę, wyjmij ją z marynaty, osusz na papierze kuchennym i dopraw. Na ruszcie lub na patelni (z żaroodpornym uchwytem) roztopimy masło i dodamy perliczkę skórą do dołu. Smażymy powoli przez 5 do 6 minut z każdej strony, aby równomiernie się zrumieniła.

  4. Umieścimy ruszt lub patelnię pod umiarkowanym grillem i będziemy kontynuować gotowanie perliczki przez 25 do 30 minut - perliczka jest gotowa, gdy po wbiciu szpikulca w udko, soki są przejrzyste.

  5. Płyn przelejemy do dużego garnka, doprowadzimy do wrzenia i będziemy gotować, aż zredukujemy go o połowę. Sprawdzimy przyprawy, dodamy mieszankę z marchewki i gotujemy do zgęstnienia. Łyżką nałożyć na perliczkę i podawać.

Składniki

  • 2 średnie perliczki
  • 2 małe cebule, posiekane
  • 1,4 litra (2½ szklanki) zimnego wywaru z kurczaka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • sok z 8 dużych limonek
  • 25g (1oz) niesolonego masła
  • 1 łyżka maranty, zmieszana z 2 łyżkami wody
Główna wskazówka dotycząca przyrządzania grillowanej perliczki z limonkami Phila Vickery'ego

Aby zrobić wywar, gotuj kości perliczki - końcówki skrzydeł, kręgosłup i kość piersiową - w dużym garnku z wodą z posiekaną marchewką, cebulą i selerem oraz liściem laurowym i bouquet garni przez kilka godzin. Odcedzimy, a następnie na dużym ogniu zredukujemy płyn do wymaganej ilości i doprawimy. Wywar można przygotować do tygodnia wcześniej i przechowywać w lodówce. Można też kupić świeży wywar z kurczaka w supermarkecie.