single

Przepis na przyprawionego kurczaka z owocowym kuskusem i jogurtowym dressingiem

newsletter woman&home

Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.

Metoda

  1. Rozgrzać piekarnik do 180C/160C fan/350F/Gas 4. Wymieszać harrisę i jogurt. Umieść ¾ w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj z kurczakiem, aż będzie dobrze pokryty. Pozostawić na 15 minut do zamarynowania.

  2. Przełożyć do piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, aż kurczak będzie ugotowany.

  3. W międzyczasie wsypać kuskus, morele i sułtanki do dużej miski i zalać gorącym wywarem z kurczaka. Przykryć i pozostawić na 5 minut do wchłonięcia, a następnie spulchnić widelcem.

  4. Dobrze doprawić i wymieszać z ciecierzycą, marchewką i ziołami.

  5. Kurczaka podawać na sałatce z kuskusu i skropić pozostałym jogurtem harissa.

Składniki

  • 3 łyżki pasty harissa
  • 150g (5oz) jogurtu naturalnego
  • 4 piersi z kurczaka
  • 200g (7oz) kuskusu
  • 350ml (12fl oz) gorącego bulionu z kurczaka
  • 50g (2oz) morele, pokrojone
  • 50g (2oz) sułtanki
  • 410g (14½oz) ciecierzyca, odsączona
  • 2 marchewki, starte
  • ½ opakowania świeżej pietruszki, grubo posiekanej
  • ½ opakowania świeżej mięty, liście zebrane
Jeśli

uważasz, że harrissa będzie zbyt ostra dla dzieci, spróbuj użyć mieszanki

ziół

marokańskich lub ras el hanout do pos

marowania kurczaka.