Przepis na przyprawionego kurczaka z owocowym kuskusem i jogurtowym dressingiem
newsletter woman&home
Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.Metoda
Rozgrzać piekarnik do 180C/160C fan/350F/Gas 4. Wymieszać harrisę i jogurt. Umieść ¾ w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj z kurczakiem, aż będzie dobrze pokryty. Pozostawić na 15 minut do zamarynowania.
Przełożyć do piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, aż kurczak będzie ugotowany.
W międzyczasie wsypać kuskus, morele i sułtanki do dużej miski i zalać gorącym wywarem z kurczaka. Przykryć i pozostawić na 5 minut do wchłonięcia, a następnie spulchnić widelcem.
Dobrze doprawić i wymieszać z ciecierzycą, marchewką i ziołami.
Kurczaka podawać na sałatce z kuskusu i skropić pozostałym jogurtem harissa.
Składniki
- 3 łyżki pasty harissa
- 150g (5oz) jogurtu naturalnego
- 4 piersi z kurczaka
- 200g (7oz) kuskusu
- 350ml (12fl oz) gorącego bulionu z kurczaka
- 50g (2oz) morele, pokrojone
- 50g (2oz) sułtanki
- 410g (14½oz) ciecierzyca, odsączona
- 2 marchewki, starte
- ½ opakowania świeżej pietruszki, grubo posiekanej
- ½ opakowania świeżej mięty, liście zebrane
Jeśli
uważasz, że harrissa będzie zbyt ostra dla dzieci, spróbuj użyć mieszanki
ziół
marokańskich lub ras el hanout do pos
marowania kurczaka.