
Przepis na pudding chlebowy
newsletter woman&home
Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.Składniki
- 500g (1lb 2oz) czerstwego, chrupiącego białego chleba, porwanego na kawałki
- 600ml (1pint) mleka
- 200g (7oz) mieszanki rodzynek, porzeczek, sułtanek i skórki
- Starta skórka z 1 cytryny
- 150g (6oz) cukru demerara
- 2 łyżki zmielonych przypraw
- 2 jajka, ubite
Potrzebne będą
- kwadratowa forma o głębokości 20 cm, wysmarowana masłem.
Metoda
Umieść chleb w dużej misce do mieszania. Zalej chleb połową mleka i odstaw na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Rozgrzać piekarnik do 150°C, 130°C fan, gaz 2.
Wymieszać rodzynki, porzeczki, skórkę z cytryny, 125g cukru, mieszankę przypraw, jajka i pozostałe mleko z namoczonym chlebem. Wlać masę do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika i piec przez 1 1/2 godziny lub do uzyskania złotego koloru i sprężystości.
Wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Ostudzimy trochę, a następnie pokroimy na 12 kwadratów i podamy na ciepło.