single

Przepis na Quiche z porów i koziego sera z sałatką ze świeżych liści

Składniki

dla ciasta

  • 225g (8oz) zwykłej mąki
  • 115g (4oz) masła

dla nadzienia

  • 25g (1oz) masła
  • 2 duże pory, tylko zielona część, pokrojone w plasterki
  • 100g (3½oz) pełnotłustego kremowego sera
  • 100g (3½oz) sera koziego bez skórki, pokruszonego
  • 2 średnie jajka, ubite
  • 1 średnie żółtko
  • 150ml (¼pt) podwójnej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku

dla sałatki

  • 175g (6oz) mieszanych liści sałaty
  • garść świeżych ziół (dzikiej rukoli, bazylii i szczypiorku)
  • dressing francuski (opcjonalnie)

będziesz potrzebował

  • sześć luźnych, karbowanych foremek do quiche o średnicy 8 cm (3¼ cala)

Metoda

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 C, 400 F, gaz 6 i umieścić w nim blachę do pieczenia. Przesiej mąkę do miski i wmieszaj w nią masło, aż będzie przypominać drobną bułkę tartą. Dodaj tyle lodowatej wody, aby uzyskać miękkie (ale nie klejące) ciasto. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i użyj do wyłożenia foremek do quiche. Schładzaj przez 10 minut - pozwoli to ciastu odpocząć i zapobiegnie jego kurczeniu się podczas gotowania. Wyłóż ciasto naciągniętą folią, umieść foremki na gorącej blasze i piecz w ciemno przez 15 minut. Zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie chrupiące.

  2. Aby przygotować nadzienie, podgrzej masło na średniej wielkości patelni do uzyskania piany. Dodaj pory i smaż delikatnie przez 5 do 10 minut. W międzyczasie ubijemy serek śmietankowy z kozim serem. Rozdzielić pory pomiędzy ciastka, a następnie masę serową. Ubić jajka, żółtko i śmietanę i zalać ser. Posypać majerankiem i doprawić. Piec przez 20 do 25 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte, złote i gotowe.

  3. Pozostawić quiche do ostygnięcia na 10 minut, a następnie wyjąć z foremek. Podawać na ogrzanych talerzach z liśćmi sałaty i ziołami, skropione, jeśli chcesz, dressingiem francuskim.