
Przepis na Quiche z porów i koziego sera z sałatką ze świeżych liści
Składniki
dla ciasta
- 225g (8oz) zwykłej mąki
- 115g (4oz) masła
dla nadzienia
- 25g (1oz) masła
- 2 duże pory, tylko zielona część, pokrojone w plasterki
- 100g (3½oz) pełnotłustego kremowego sera
- 100g (3½oz) sera koziego bez skórki, pokruszonego
- 2 średnie jajka, ubite
- 1 średnie żółtko
- 150ml (¼pt) podwójnej śmietany
- 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku
dla sałatki
- 175g (6oz) mieszanych liści sałaty
- garść świeżych ziół (dzikiej rukoli, bazylii i szczypiorku)
- dressing francuski (opcjonalnie)
będziesz potrzebował
- sześć luźnych, karbowanych foremek do quiche o średnicy 8 cm (3¼ cala)
Metoda
Rozgrzać piekarnik do 200 C, 400 F, gaz 6 i umieścić w nim blachę do pieczenia. Przesiej mąkę do miski i wmieszaj w nią masło, aż będzie przypominać drobną bułkę tartą. Dodaj tyle lodowatej wody, aby uzyskać miękkie (ale nie klejące) ciasto. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i użyj do wyłożenia foremek do quiche. Schładzaj przez 10 minut - pozwoli to ciastu odpocząć i zapobiegnie jego kurczeniu się podczas gotowania. Wyłóż ciasto naciągniętą folią, umieść foremki na gorącej blasze i piecz w ciemno przez 15 minut. Zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie chrupiące.
Aby przygotować nadzienie, podgrzej masło na średniej wielkości patelni do uzyskania piany. Dodaj pory i smaż delikatnie przez 5 do 10 minut. W międzyczasie ubijemy serek śmietankowy z kozim serem. Rozdzielić pory pomiędzy ciastka, a następnie masę serową. Ubić jajka, żółtko i śmietanę i zalać ser. Posypać majerankiem i doprawić. Piec przez 20 do 25 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte, złote i gotowe.
Pozostawić quiche do ostygnięcia na 10 minut, a następnie wyjąć z foremek. Podawać na ogrzanych talerzach z liśćmi sałaty i ziołami, skropione, jeśli chcesz, dressingiem francuskim.