Przepis na sałatkę z wolno pieczonymi pomidorami, boczkiem i szpinakiem
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Metoda
Rozgrzać piekarnik do 140C, 120C, 275F, gaz 1. Umieścić pomidory przekrojoną stroną do góry w formie do pieczenia, posypać cukrem pudrem za pomocą sitka (cukier puder topi się bardziej równomiernie niż zwykły cukier), skropić oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez 3 godziny, aż staną się pomarszczone i lekko sczerniałe. Warto zrobić podwójną porcję - przechowywane w oliwie z oliwek przez kilka tygodni są pyszne z makaronem lub grillowanym mięsem.
Gdy pomidory całkowicie ostygną, wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Wymieszać ocet z oliwą i doprawić. Podawać skropione sałatką.
Składniki
- 6 pomidorów winorośli, przekrojonych na pół w poprzek środka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g (7 uncji) brytyjskiego boczku, grillowanego do uzyskania chrupkości
- 4 łyżki kaparów w soli, przetartych w celu usunięcia nadmiaru soli, ale nie płukanych
- 100 g (4 uncje) młodego szpinaku
- 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- dressing
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek