Przepis na tartę prowansalską
newsletter woman&home
Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.Metoda
Rozgrzać piekarnik do 200C/180C fan/400F/Gas 6. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni do grubości monety funtowej. Wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 cm (9¾ cala) z luźnym dnem. Nakłuj dno, wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij fasolą do pieczenia. Umieść na blasze i przenieś do piekarnika, aby piec przez 15 minut.
Zdejmij papier i fasolę do pieczenia i ponownie włóż formę do piekarnika na 5 minut do uzyskania złotego koloru. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia przed posmarowaniem pastą z suszonych pomidorów.
Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż cebulę, tymianek i balsamik przez 20 minut. Nałożyć łyżkę do formy na tartę, nałożyć kawałki koziego sera i pomidory. Posypać oliwkami i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Skropić odrobiną oliwy i posypać listkami bazylii.
Składniki
- 300g (10oz) kruchego ciasta
- 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 czerwone cebule, pokrojone w plasterki
- ½ opakowania świeżego tymianku, oderwać od ziemi
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 100 g (4 uncje) koziego sera, pokrojonego w krążki
- 3 duże pomidory, cienko pokrojone
- 35g (1¼oz) czarne oliwki, pokrojone w plasterki
- oliwa z oliwek extra virgin do skropienia
- liście bazylii do rozrzucenia
Porada dotycząca przygotowania tarty prowansalskiejPieczemy
ciasto dzień wcześniej. Ostudź ją całkowicie w formie, następnie delikatnie owiń folią i przechowuj w chłodnym miejscu.