
Przepis na zapiekankę z kurczaka i musztardy
woman&home Newsletter
Zapisz się na nasz bezpłatny codzienny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości z życia królewskiego i rozrywkowego, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne przewodniki po pytaniach dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zarejestrowanie się na stronie . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Odśwież stronę i spróbuj ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Regulaminem (otwiera się w nowej karcie) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej karcie ) i masz ukończone 16 lat.Składniki
- 12 udek z kurczaka z wolnego wybiegu, bez skóry i kości
- 500 ml (18 fl oz) dobrej jakości świeżego bulionu z kurczaka
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki crème fraîche
- 20 g (¾ uncji) estragonu, posiekanego
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 125 g (4½ uncji) startego sera Gruyère
będziesz potrzebować
- 1-litrowe naczynie do zapiekania o głębokości 5 cm
Metoda
Umieść udka kurczaka na dużej patelni z pokrywką i dodaj bulion. Doprowadzić do bardzo delikatnego wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż udka będą ugotowane. Wyjąć udka, zwiększyć ogień i zredukować bulion o połowę. Pokroić kurczaka na kawałki wielkości kęsa. Rozgrzać piekarnik do 180C, wentylator 160C, 350F, gaz 4.
Gdy wywar się zredukuje, wymieszać Dijon i crème fraîche, a następnie dodać estragon. Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię, sprawdzić przyprawy i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać bułką tartą, pietruszką i Gruyère i piec na środku piekarnika przez 30 minut, aż będzie chrupiący i złocisty, a sos będzie bulgotał. Odstawić na 5 minut przed podaniem.
Do zamrożenia: Zamrozić do miesiąca, ale polewę zamrozić osobno. Rozmrażać w lodówce przez 24 godziny, delikatnie podgrzać na płycie grzewczej, umieścić w naczyniu żaroodpornym i dodać zamrożoną polewę, a następnie piec w temperaturze 200C, 180C z termoobiegiem, 400F, gaz 6 do zarumienienia i bulgotania, około 10-15 minut. Podawać z sałatką z liści cykorii skropionych odrobiną soku z cytryny, aby zrównoważyć bogactwo zapiekanki.