single

Przepis Phila Vickery'ego na świeże truskawki Millefeuille

Metoda

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 C (180 C), 400 F (gaz 6). Przełóż ciasto francuskie na blachę i nakłuj je widelcem. Piec przez 15 do 20 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie ładnie wyrośnięte i złote.

  2. Ostrożnie przenieś arkusz ciasta na stojak do chłodzenia. W międzyczasie, lekko ubij śmietanę w misce (nie za dużo, ponieważ nie powinna być zbyt gęsta). Wymieszaj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem i przechowuj w lodówce, aż będziesz gotowy do przygotowania deseru.

  3. Pokrój ciasto na trzy równe kawałki wzdłuż (patrz wskazówki). Dwie z warstw posmarować konfiturą truskawkową, a na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki. Za pomocą noża do palet rozprowadzić warstwę bitej śmietany na truskawkach.

  4. Za pomocą noża do palet ostrożnie umieścić jeden z kawałków ciasta na drugim i delikatnie docisnąć. Ostatni kawałek ciasta położyć na wierzchu, płaską stroną do góry. Umieść na nim kolejny stojak do chłodzenia i lekko dociśnij: dzięki temu łatwiej będzie go kroić.

  5. Ponownie użyj noża do palet, aby wygładzić krem, który pozostał w misce - i ten, który wypłynął - w szczelinach wokół boków, tak aby wyglądał całkiem solidnie.

  6. Ułóż migdały na blacie roboczym wzdłuż jednego długiego boku deseru. Używając noża do palet, podnieś je na bok, tak aby przylegały do kremu; powtórz czynność z drugiej strony.

  7. Posypać cukrem pudrem i podawać.

Składniki

  • 280 x 230 mm (11 x 9 cali) arkusz mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożony
  • 284ml kartonik podwójnej śmietany
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru, plus trochę więcej do posypania
  • 4 łyżki dobrej jakości koncentratu truskawkowego lub konfitury
  • 300g (10½oz) świeżych angielskich truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
  • tosty z płatków migdałów, do podania
Główna wskazówka dotycząca przygotowania świeżych truskawek Phila Vickery'ego Millefeuille

Sekrety Szefa Kuchni 1) Podczas krojenia ugotowanego ciasta na trzy części, staram się wyczyścić zewnętrzne krawędzie, przycinając je ostrym nożem. Dzięki temu otrzymacie te wspaniałe okruchy ciasta, które możecie wymieszać z migdałami, aby zrobić polewę. 2) Najlepiej zjeść ten deser w ciągu godziny lub dwóch, zanim ciasto zacznie mięknąć. 3) Podając millefeuille w plastrach, używam noża do rzeźbienia lub ząbkowanego noża do chleba dla czystego cięcia. 4) Truskawki wyglądały fantastycznie w ponecie, ale w smaku są rozczarowująco matowe? Jeśli kupiłeś nudne truskawki, pokrój je na pół i posmaruj je truskawkową konfiturą - to je odmieni, obiecuję. 5) Nigdy nie myj truskawek po ich obłuskiwaniu - woda wsiąka w zagłębienia i sprawia, że owoce są wilgotne. 6) Podwójna śmietana jest świetna do deserów, ponieważ dzięki wysokiej zawartości tłuszczu dobrze utrzymuje ciężar i nie zapada się.