single

Roladki z kurczaka z porami, cebulą i sosem serowym

Opcji na filety z kurczaka jest wiele. Podziel się nimi! Dzięki temu obiady będą bardziej urozmaicone i smaczne. Oto prosty przepis na roladki z kurczaka z sosem z pora, cebuli i sera. Recenzja mojego męża? "Oj kuuuurde, ale dobre". Możecie przekonać się sami:

Roladki z kurczaka z porami

Przepis na sos cebulowo-serowy

W prosty sposób można zrobić roladki z kurczaka z porami, cebulą i sosem serowym. Wystarczy je tylko zapiec. To delikatne danie można połączyć z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Do wykonania roladek z kurczaka potrzebne jest małe lub średnie naczynie żaroodporne. Istotne jest, aby sos całkowicie pokrył

mięso. Będzie ono wtedy miękkie i pyszne. Można dodać wody, jeśli wyjmiemy za dużo. Ser sprawi, że całość zgęstnieje, ale można go rozrzedzić mąką.

Składniki:

  • Filety z kurczaka 500g
  • 1,5 szklanki bulionu (może być również woda)
  • 1 por (biała, lekko zielona część).
  • 2 średnie cebule
  • 300g śmietany 18%
  • 100g startego sera żółtego (np. mozarella, gouda),
  • Do smażenia - olej lub masło
  • przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, pietruszka, sól, pieprz, czosnek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°F. Najpierw przygotuj farsz, który trafi na bułki. Pokrój dwie cebule w drobną kostkę (jedną zostaw na później). Aby je zrumienić, podsmaż je na maśle lub oliwie. W tym czasie dopraw je solą, pieprzem i czosnkiem. Por i cebulę odstawić na bok.
  2. Najcieńsze plasterki uzyskasz krojąc filety tak, aby były jak najcieńsze. Jeśli wolisz grubsze plastry, rozbij je tak, aby łatwo było je zawinąć. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. Na każdy plasterek cienko rozbitego filetu nałożyć farsz cebulowy. Zwinąć roladki z kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  4. Teraz przygotuj sos. W małym rondelku podsmaż na maśle lub oleju drugą cebulę pokrojoną w kostkę. W trakcie tego procesu dopraw cebulę solą, pieprzem i czosnkiem. Całość należy zalać bulionem lub wodą. Niech się gotuje przez kilka minut.
  5. Do sosu dodać śmietanę. Doprawić sos według uznania solą, pieprzem i pietruszką.
  6. Po ponownym zagotowaniu dodać do masy starty ser i wszystko razem wymieszać. Dodaj wodę, jeśli sos jest zbyt gęsty. Można go rozrzedzić odrobiną mąki. Mieszaj energicznie, aby uniknąć grudek.
  7. Bułki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Przykryć mięsem. Piec roladki przykryte porami, cebulą przez około 40 minut. Następnie pozostawić je pod przykryciem na 5-10 minut. Smacznego!!!


Dowiedz się więcej

  • 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
  • Grillowany kurczak z imbirem i czosnkiem.
  • Grillowane filety z kurczaka marynowane w jogurcie i doprawione delikatną marynatą
  • Pieczony filet z kurczaka z papryką
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet