
Roladki z kurczaka z porami, cebulą i sosem serowym
Opcji na filety z kurczaka jest wiele. Podziel się nimi! Dzięki temu obiady będą bardziej urozmaicone i smaczne. Oto prosty przepis na roladki z kurczaka z sosem z pora, cebuli i sera. Recenzja mojego męża? "Oj kuuuurde, ale dobre". Możecie przekonać się sami:
Roladki z kurczaka z poramiPrzepis na sos cebulowo-serowy
W prosty sposób można zrobić roladki z kurczaka z porami, cebulą i sosem serowym. Wystarczy je tylko zapiec. To delikatne danie można połączyć z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Do wykonania roladek z kurczaka potrzebne jest małe lub średnie naczynie żaroodporne. Istotne jest, aby sos całkowicie pokrył
mięso. Będzie ono wtedy miękkie i pyszne. Można dodać wody, jeśli wyjmiemy za dużo. Ser sprawi, że całość zgęstnieje, ale można go rozrzedzić mąką.Składniki:
- Filety z kurczaka 500g
- 1,5 szklanki bulionu (może być również woda)
- 1 por (biała, lekko zielona część).
- 2 średnie cebule
- 300g śmietany 18%
- 100g startego sera żółtego (np. mozarella, gouda),
- Do smażenia - olej lub masło
- przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, pietruszka, sól, pieprz, czosnek.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°F. Najpierw przygotuj farsz, który trafi na bułki. Pokrój dwie cebule w drobną kostkę (jedną zostaw na później). Aby je zrumienić, podsmaż je na maśle lub oliwie. W tym czasie dopraw je solą, pieprzem i czosnkiem. Por i cebulę odstawić na bok.
- Najcieńsze plasterki uzyskasz krojąc filety tak, aby były jak najcieńsze. Jeśli wolisz grubsze plastry, rozbij je tak, aby łatwo było je zawinąć. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na każdy plasterek cienko rozbitego filetu nałożyć farsz cebulowy. Zwinąć roladki z kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Teraz przygotuj sos. W małym rondelku podsmaż na maśle lub oleju drugą cebulę pokrojoną w kostkę. W trakcie tego procesu dopraw cebulę solą, pieprzem i czosnkiem. Całość należy zalać bulionem lub wodą. Niech się gotuje przez kilka minut.
- Do sosu dodać śmietanę. Doprawić sos według uznania solą, pieprzem i pietruszką.
- Po ponownym zagotowaniu dodać do masy starty ser i wszystko razem wymieszać. Dodaj wodę, jeśli sos jest zbyt gęsty. Można go rozrzedzić odrobiną mąki. Mieszaj energicznie, aby uniknąć grudek.
- Bułki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Przykryć mięsem. Piec roladki przykryte porami, cebulą przez około 40 minut. Następnie pozostawić je pod przykryciem na 5-10 minut. Smacznego!!!
Dowiedz się więcej
- 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
- Grillowany kurczak z imbirem i czosnkiem.
- Grillowane filety z kurczaka marynowane w jogurcie i doprawione delikatną marynatą
- Pieczony filet z kurczaka z papryką
- Tweet