
Sałatka ze świeżego tuńczyka z sosem z czerwonego curry - przepis
Składniki
- 3 czerwone papryki, przepołowione i pozbawione nasion
do dressingu
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 2 łyżki lekkiego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
- łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 15 g (½ uncji) świeżej kolendry, posiekanej
- 25 g (1 uncja) liści rukoli
- 2 szalotki, cienko pokrojone
- 100 g (4 uncje) kiełków fasoli
- 200 g (7 uncji) pomidorków koktajlowych, przepołowionych
- 2 duże, świeże steki z tuńczyka
Metoda
Grilluj czerwoną paprykę skórą do góry przez 10 minut, aż się zwęgli, a następnie obierz i grubo posiekaj miąższ.
W międzyczasie przygotować dressing, mieszając olej z orzeszków ziemnych, sos sojowy, cukier i tajską czerwoną pastę curry. Dodać skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy.
Wymieszać 3 łyżki dressingu z pieczoną papryką, kolendrą, rukolą, szalotką, kiełkami fasoli i pomidorami.
Steki z tuńczyka smażyć na nieprzywierającej patelni lub na patelni grillowej przez 3 minuty z każdej strony, a następnie grubo pokroić.
Podać sałatkę na 4 talerzach, na wierzchu ułożyć tuńczyka i polać pozostałym dressingiem.