single

Sernik nowojorski przepis - puszysty i aksamitny sernik nowojorski

Sernik nowojorski to najbardziej delikatne, kremowe i aksamitne ze wszystkich ciast. Przepis można modyfikować polewami czekoladowymi lub krówkowymi. Ja wybrałam wersję tradycyjną. Ciasteczkowy spód i krem z cukrem pudrem. Dowiedz się, jak zrobić sernik nowojorski.

Sekret tkwi w pieczeniu. Jak zrobić sernik nowojorski?

Pieczenie serników może być trudne, ponieważ szybko rosną i szybko opadają. Powierzchnia sernika może popękać lub upiec się z wierzchu, mimo że masa jest jeszcze surowa. Dlatego zrobiłam sernik nowojorski, który był pieczony w kąpieli wodnej.

Z czego jest zrobiony?

Po przygotowaniu spodu, owiń blachę w całości folią aluminiową. Dopiero wtedy wylej masę. Ma to na celu zapewnienie, że do środka nie dostanie się woda. Zagotuj wodę w rondelku, a następnie nagrzej piekarnik zgodnie z przepisem. U mnie na początku było to 180 stopni Celsjusza, a potem osiągnęło 130 stopni Celsjusza. Przygotuj większe naczynie do pieczenia, w którym umieścisz swoją blachę z sernikiem.

Po przygotowaniu blach do pieczenia można je umieścić w piekarniku. Najlepiej umieścić masę sernikową w połowie wysokości blach do pieczenia.

Sernik wyrośnie idealnie równo dzięki parze wodnej, która wytworzy się w piekarniku w niskiej temperaturze. Upewnij się również, że składniki są w temperaturze pokojowej

.

>> Zobacz również: ciasto

przepisyNew York che

esecake

Przepis

.

Składniki:

Do dna:

  • Ciasteczka 200g
  • 80g masła

Aby przygotować masę sernikową:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 260g cukru pudru (lub drobnego cukru do pieczenia)
  • 3 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 200g śmietany 18%
  • Dodać odrobinę ekstraktu waniliowego.
  • 2 łyżki soku z cytryny (ja to pominęłam, bo nie lubię cytrynowego smaku w moim cieście).

Polewa:

  • 200g śmietany 18% + 3 łyżki cukru pudru
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°.
  2. Masło powinno być roztopione.
  3. Ciasteczka miksujemy do momentu, aż będą miały konsystencję piasku. Następnie do masy dodać masło. Przygotowaną masę ciasteczkową wyłożyć na blachę do pieczenia. Dobrze dociśnij i wstaw do lodówki.
  4. Wszystkie składniki na sernik nowojorski powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszaj je delikatnie, aż się połączą. Ja użyłam blendera, który miksował składniki na niskich obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy.
  5. Masę na sernik nowojorski wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
  6. Aby przygotować sernik nowojorski, zagotuj wodę w czajniku. Masę sernikową umieścić w dużym naczyniu.
  7. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°F. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130°F i piecz przez kolejną godzinę. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw go na dodatkową godzinę. Dzięki temu sernik nie opadnie z powodu różnicy temperatur.
  8. Pozwól mu ostygnąć przed umieszczeniem go w lodówce
  9. Wymieszaj śmietanę i cukier puder razem, aby zrobić polewę. Rozprowadź ją na wierzchu sernika nowojorskiego. Gotowe!


Dowiedz się więcej

  • Przepis na domowe pączki krok po kroku
  • W świątecznej oprawie, piernikowy sernik
  • Tort bezowy z kremem mascarpone
  • Instrukcja krok po kroku jak zrobić tort urodzinowy - wraz z przepisem i dekoracjami
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet