
Sernik nowojorski przepis - puszysty i aksamitny sernik nowojorski
Sernik nowojorski to najbardziej delikatne, kremowe i aksamitne ze wszystkich ciast. Przepis można modyfikować polewami czekoladowymi lub krówkowymi. Ja wybrałam wersję tradycyjną. Ciasteczkowy spód i krem z cukrem pudrem. Dowiedz się, jak zrobić sernik nowojorski.
Sekret tkwi w pieczeniu. Jak zrobić sernik nowojorski?
Pieczenie serników może być trudne, ponieważ szybko rosną i szybko opadają. Powierzchnia sernika może popękać lub upiec się z wierzchu, mimo że masa jest jeszcze surowa. Dlatego zrobiłam sernik nowojorski, który był pieczony w kąpieli wodnej.
Z czego jest zrobiony?Po przygotowaniu spodu, owiń blachę w całości folią aluminiową. Dopiero wtedy wylej masę. Ma to na celu zapewnienie, że do środka nie dostanie się woda. Zagotuj wodę w rondelku, a następnie nagrzej piekarnik zgodnie z przepisem. U mnie na początku było to 180 stopni Celsjusza, a potem osiągnęło 130 stopni Celsjusza. Przygotuj większe naczynie do pieczenia, w którym umieścisz swoją blachę z sernikiem.
Po przygotowaniu blach do pieczenia można je umieścić w piekarniku. Najlepiej umieścić masę sernikową w połowie wysokości blach do pieczenia.Sernik wyrośnie idealnie równo dzięki parze wodnej, która wytworzy się w piekarniku w niskiej temperaturze. Upewnij się również, że składniki są w temperaturze pokojowej
.>> Zobacz również: ciasto
przepisyNew York che
esecakePrzepis
.Składniki:
Do dna:
- Ciasteczka 200g
- 80g masła
Aby przygotować masę sernikową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 260g cukru pudru (lub drobnego cukru do pieczenia)
- 3 jajka,
- 1 żółtko,
- 200g śmietany 18%
- Dodać odrobinę ekstraktu waniliowego.
- 2 łyżki soku z cytryny (ja to pominęłam, bo nie lubię cytrynowego smaku w moim cieście).
Polewa:
- 200g śmietany 18% + 3 łyżki cukru pudru
- Rozgrzej piekarnik do 180°.
- Masło powinno być roztopione.
- Ciasteczka miksujemy do momentu, aż będą miały konsystencję piasku. Następnie do masy dodać masło. Przygotowaną masę ciasteczkową wyłożyć na blachę do pieczenia. Dobrze dociśnij i wstaw do lodówki.
- Wszystkie składniki na sernik nowojorski powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszaj je delikatnie, aż się połączą. Ja użyłam blendera, który miksował składniki na niskich obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Masę na sernik nowojorski wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Aby przygotować sernik nowojorski, zagotuj wodę w czajniku. Masę sernikową umieścić w dużym naczyniu.
- Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°F. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130°F i piecz przez kolejną godzinę. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw go na dodatkową godzinę. Dzięki temu sernik nie opadnie z powodu różnicy temperatur.
- Pozwól mu ostygnąć przed umieszczeniem go w lodówce
- Wymieszaj śmietanę i cukier puder razem, aby zrobić polewę. Rozprowadź ją na wierzchu sernika nowojorskiego. Gotowe!
Dowiedz się więcej
- Przepis na domowe pączki krok po kroku
- W świątecznej oprawie, piernikowy sernik
- Tort bezowy z kremem mascarpone
- Instrukcja krok po kroku jak zrobić tort urodzinowy - wraz z przepisem i dekoracjami
- Tweet