single

Sernik piernikowy w świątecznym klimacie

W moim domu sernik gości co roku, ale tym razem postawiłam na jego ciekawą odmianę z dodatkiem pierników na spodzie. Jest puszysty i miękki, a to zasługa bitej śmietany, która ląduje w cieście oprócz dobrej jakości sera! Zobacz prosty przepis na piernikowy sernik.

Sernik na piernikowym spodzie – musi być na święta!

Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez sernika! Tym razem to moja mała wariacja na jego temat, bo z dodatkiem pierniczków

. Nieważne, jakie to będą – zwyczajne kruche, z czekoladą czy nadzieniem. Na pewno dodadzą wyjątkowego smaku.

Pamiętaj, aby tuż po upieczeniu, nie wyciągać sernika na piernikowym spodzie z piekarnika. Uchyl drzwiczki na kilkanaście minut, a potem wysuń blachę. Stopniowo przyzwyczajaj ciasto do temperatury pokojowej, aby nie popękało ani gwałtownie się nie zapadło.

Przepis na sernik piernikowy

Składniki na dużą blachę (masa):

  • 1 kg zmielonego sera do sernika,
  • 2 szklanki śmietanki 30%,
  • 7 jajek – osobno białka i żółtka,
  • 1 szklanka cukru – podziel na dwie równe części,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • opcjonalnie – 1 łyżka przyprawy piernikowej.

Składniki na spód:

  • pół kostki masła,
  • około 400 g pierniczków.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od spodu sernika piernikowego. Rozpuść masło w małym rondelku i odstaw. Rozkrusz pierniki za pomocą tłuczka (umieść je w woreczku, a następnie rozbijaj) albo blendera. Połącz je z wcześniej roztopionym masłem, zrób to dokładnie.
  2. Wyłóż blachę pierniczkami połączonymi z masłem. Umieść spód do sernika w lodówce.
  3. Utrzyj ser z 1/2 szklanki cukru. Dodawaj stopniowo po 1 żółtku, nadal miksując. Wsyp budyń śmietankowy.
  4. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier (1/2 szklanki) i dalej ubijaj przez kilka minut.
  5. Ubij śmietanę (musi być mocno schłodzona, prosto z lodówki) na sztywną masę.
  6. Dodaj do masy białka oraz bitą śmietanę, wymieszaj delikatnie wszystkie składniki.
  7. Jeśli zależy Ci na mocno piernikowym smaku, dodaj do masy serowej 1 łyżkę przyprawy piernikowej i wymieszaj.
  8. Wyłóż z lodówki spód i wylej na niego masę serową.
  9. Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni włóż sernik piernikowy (mój piekarnik bardzo mocno grzeje, dlatego ustawiam 170 stopni). Powinien się piec przez minimum godzinę. Jeśli wierzch zacznie się rumienić, przykryj całość folią aluminiową, chociaż lepiej wtedy zmniejszyć temperaturę i obserwować. Każde otwarcie piekarnika powoduje, że sernik może opaść. Ja piekę równą godzinę w 170 stopniach, potem wyłączam grzanie i nie otwieram drzwiczek przez około pół godziny, następnie stopniowo przyzwyczajam ciasto do temperatury pokojowej.


Zobacz więcej

  • Przepis na piernik w czekoladzie
  • Etykiety na prezenty świąteczne do druku
  • 5 filmów świątecznych, które musisz obejrzeć + playlista bożonarodzeniowa
  • Zaczynamy przygotowania do świąt – lista zadań do wydruku
Spodobało się? Podziel się z innymi:
  • Tweet