Shepherd's Pie Przepis
newsletter woman&home
Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.
Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorówDziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.
Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.
Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.Metoda
Rozgrzać piekarnik do 180C/160C fan/gas 4. Podgrzać olej w dużym rondlu na średnim ogniu i gotować cebulę, marchew i seler przez 10 minut, dodając czosnek przez ostatnie 2 minuty.
Wymieszaj z jagnięciną i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, aż się zrumieni. Posypać tymiankiem, dodać przecier pomidorowy, sos Worcestershire, mąkę kukurydzianą i wywar z jagnięciny. Dobrze doprawić i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
W międzyczasie umieścić ziemniaki w rondlu z zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż zmiękną, następnie odcedzić i utrzeć z masłem.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i nałożyć na nie puree. Piec w piekarniku przez 40 minut, aż do uzyskania złotego koloru i pęcherzyków powietrza.
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 cebule, drobno pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone
- 2 pałeczki selera, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 650g (1lb 7oz) chudego mięsa jagnięcego
- kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1½ łyżki sosu worcestershire
- 1 łyżka mąki kukurydzianej zmieszana z 1 łyżką zimnej wody
- 500ml (18fl oz) gorącego bulionu jagnięcego
- 1kg (2lb 4oz) ziemniaków Maris Piper, obranych i posiekanych
- 25g (1oz) masła
Główna rada dotycząca przygotowania Shepherd's PieDlaczego
nie zrobić dwóch i zamrozić jednego?