single

Shepherd's Pie Przepis

newsletter woman&home

Zapisz się na nasz bezpłatny e-mail, aby otrzymywać najnowsze wiadomości królewskie i rozrywkowe, ciekawe opinie, porady ekspertów dotyczące trendów w stylizacji i urodzie oraz bezsensowne poradniki dotyczące zdrowia i dobrego samopoczucia, na które chcesz uzyskać odpowiedzi.

Imię i nazwisko: Twój adres e-mail Skontaktuj się ze mną w sprawie nowości i ofert innych marek Future Otrzymywać od nas wiadomości e-mail w imieniu naszych zaufanych partnerów lub sponsorów

Dziękujemy za zapisanie się do . Wkrótce otrzymasz e-mail weryfikacyjny.

Wystąpił problem. Proszę odświeżyć stronę i spróbować ponownie.

Przesyłając swoje dane, zgadzasz się z Warunkami umowy (otwiera się w nowej zakładce ) i Polityką prywatności (otwiera się w nowej zakładce) oraz masz ukończone 16 lat.

Metoda

  1. Rozgrzać piekarnik do 180C/160C fan/gas 4. Podgrzać olej w dużym rondlu na średnim ogniu i gotować cebulę, marchew i seler przez 10 minut, dodając czosnek przez ostatnie 2 minuty.

  2. Wymieszaj z jagnięciną i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, aż się zrumieni. Posypać tymiankiem, dodać przecier pomidorowy, sos Worcestershire, mąkę kukurydzianą i wywar z jagnięciny. Dobrze doprawić i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.

  3. W międzyczasie umieścić ziemniaki w rondlu z zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż zmiękną, następnie odcedzić i utrzeć z masłem.

  4. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i nałożyć na nie puree. Piec w piekarniku przez 40 minut, aż do uzyskania złotego koloru i pęcherzyków powietrza.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 cebule, drobno pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone
  • 2 pałeczki selera, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 650g (1lb 7oz) chudego mięsa jagnięcego
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1½ łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej zmieszana z 1 łyżką zimnej wody
  • 500ml (18fl oz) gorącego bulionu jagnięcego
  • 1kg (2lb 4oz) ziemniaków Maris Piper, obranych i posiekanych
  • 25g (1oz) masła
Główna rada dotycząca przygotowania Shepherd's PieDlaczego

nie zrobić dwóch i zamrozić jednego?