single

Smażone pierogi z kurczakiem, pieczarkami i cebulą.

Czy znasz tradycyjne polskie potrawy? Czy znasz panzerotti? Panzerotti to włoskie smażone pierożki z miękkiego, pysznego ciasta drożdżowego. Są popularne na Sycylii, gdzie podaje się je z serem mozzarella i sosem pomidorowym. Ja zdecydowałam się na smażone pierożki z polskim nadzieniem. Mój przepis możecie znaleźć tutaj.

Przepis na Panzerotti, czyli smażone pierogi

Coś

Smażony dum

pierogi

Przygotowanie ciasta drożdżowego to podstawa. Na jego podstawie można zrobić włoskie panzerotti

. Możesz użyć dowolnej ilości składników, np. prosciutto-ham z mozzarellą. Calzone to inna nazwa smażonych pierożków. Jest to zapewne coś, co jest Wam znane :)

Przepis na około 20 sztuk:

  • 500g mąki pszennej (najlepiej typ 500, 550),
  • 300 ml ciepłej wody
  • Opakowanie drożdży instant (8 g)
  • Pół łyżeczki cukru
  • Jedna łyżeczka soli
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek
  • Do głębokiego smażenia można użyć oliwy z oliwek lub oleju.

    Nadzienie:
  • Filety z kurczaka 400-500g
  • 200g pieczarki
  • 150 g startego sera mozzarella,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, czosnek.

Sposób przygotowania:

  1. Do ciepłej wody dodać drożdże instant, pół szklanki mąki i pół szklanki cukru. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby rozpoczął się proces rozczynu.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki razem, a następnie dodaj rozczyn. Teraz możesz zacząć wyrabiać ciasto na smażone pierogi. Odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.
  3. W tym czasie możesz przygotować farsz. Filety z kurczaka pokrój na małe kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać cebulę i pieczarki.
  4. Podsmażyć filety z kurczaka, a następnie dodać warzywa. Doprawić filety z kurczaka solą, pieprzem, pietruszką i czosnkiem. Na koniec dodać starty ser. Zmniejszyć ogień i wymieszać farsz.
  5. Gdy ciasto wyrośnie na miękkie, sprężyste, o jednolitej konsystencji, rozwałkuj je.
  6. Z ciasta uformuj małe patyczki, a na środek dodaj łyżkę farszu. Należy je skleić, aby nie rozpadły się podczas smażenia. Po przygotowaniu wszystkich pierożków, przykryj je ręcznikiem, aby mogły lekko urosnąć.
  7. W dużym garnku rozgrzej olej, tak aby pierogi podczas smażenia nie dotykały dna patelni.
  8. Umieszczaj każde pierogi po kolei w garnku i smaż, aż będą złotobrązowe z jednej i drugiej strony.
  9. Gotowe!!! :)

Smażone pierogi, panzerotti, czy calzone są świetne z sosem czosnkowym i BBQ.


Dowiedz się więcej

  • 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
  • Grillowany kurczak z imbirem i czosnkiem.
  • Grillowane filety z kurczaka marynowane w jogurcie i doprawione delikatną marynatą
  • Pieczony filet z kurczaka z papryką
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet