Smażone pierogi z kurczakiem, pieczarkami i cebulą.
Czy znasz tradycyjne polskie potrawy? Czy znasz panzerotti? Panzerotti to włoskie smażone pierożki z miękkiego, pysznego ciasta drożdżowego. Są popularne na Sycylii, gdzie podaje się je z serem mozzarella i sosem pomidorowym. Ja zdecydowałam się na smażone pierożki z polskim nadzieniem. Mój przepis możecie znaleźć tutaj.
Przepis na Panzerotti, czyli smażone pierogi
CośSmażony dum
pierogiPrzygotowanie ciasta drożdżowego to podstawa. Na jego podstawie można zrobić włoskie panzerotti
. Możesz użyć dowolnej ilości składników, np. prosciutto-ham z mozzarellą. Calzone to inna nazwa smażonych pierożków. Jest to zapewne coś, co jest Wam znane :)Przepis na około 20 sztuk:
- 500g mąki pszennej (najlepiej typ 500, 550),
- 300 ml ciepłej wody
- Opakowanie drożdży instant (8 g)
- Pół łyżeczki cukru
- Jedna łyżeczka soli
- Dwie łyżki oliwy z oliwek
-
Do głębokiego smażenia można użyć oliwy z oliwek lub oleju.
Nadzienie:
- Filety z kurczaka 400-500g
- 200g pieczarki
- 150 g startego sera mozzarella,
- 1 cebula,
- przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, czosnek.
Sposób przygotowania:
- Do ciepłej wody dodać drożdże instant, pół szklanki mąki i pół szklanki cukru. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby rozpoczął się proces rozczynu.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem, a następnie dodaj rozczyn. Teraz możesz zacząć wyrabiać ciasto na smażone pierogi. Odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.
- W tym czasie możesz przygotować farsz. Filety z kurczaka pokrój na małe kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać cebulę i pieczarki.
- Podsmażyć filety z kurczaka, a następnie dodać warzywa. Doprawić filety z kurczaka solą, pieprzem, pietruszką i czosnkiem. Na koniec dodać starty ser. Zmniejszyć ogień i wymieszać farsz.
- Gdy ciasto wyrośnie na miękkie, sprężyste, o jednolitej konsystencji, rozwałkuj je.
- Z ciasta uformuj małe patyczki, a na środek dodaj łyżkę farszu. Należy je skleić, aby nie rozpadły się podczas smażenia. Po przygotowaniu wszystkich pierożków, przykryj je ręcznikiem, aby mogły lekko urosnąć.
- W dużym garnku rozgrzej olej, tak aby pierogi podczas smażenia nie dotykały dna patelni.
- Umieszczaj każde pierogi po kolei w garnku i smaż, aż będą złotobrązowe z jednej i drugiej strony.
- Gotowe!!! :)
Smażone pierogi, panzerotti, czy calzone są świetne z sosem czosnkowym i BBQ.
Dowiedz się więcej
- 37 Pomysłów na rozgrzewające jesienne dania
- Grillowany kurczak z imbirem i czosnkiem.
- Grillowane filety z kurczaka marynowane w jogurcie i doprawione delikatną marynatą
- Pieczony filet z kurczaka z papryką
- Tweet