Szybkie ciasto ze śliwkami
Wiatr, deszcz i niestety mało słońca za oknem to znaki, że mamy jesień. Mimo niższych temperatur ta pora roku nadal zachwyca nas niesamowitymi kolorami. Ciepła herbata z sokiem malinowym lub wypieki to jest to co preferujemy w domu. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. W tym przepisie szybko i łatwo zrobisz ciasto ze śliwkami. Prawdopodobnie masz już wszystkie składniki do wykonania tego ciasta, oprócz śliwek, których o tej porze roku jest pod dostatkiem w supermarketach. Bierzcie się do pracy! Będzie łatwe do wykonania i będzie niesamowicie pachniało! Możesz również cieszyć się ciepłym, pysznym ciastem śliwkowym z kocem na filiżankę herbaty.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Cukier puder do posypania
- śliwki
Sposób przygotowania
- Wymieszaj ze sobą cukier i białka jaj. Jeśli wolisz słodkie ciasta, możesz dodać trochę więcej cukru.
- Następnie dodaj żółtka.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną.
- Na koniec dodajemy roztopioną margarynę po wystudzeniu i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia masy z masą z wcześniejszych dni.
- Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ułożyć połówki śliwek.
- Ciasto piec przez około 45-50 minut
- Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.