single

Szybkie ciasto ze śliwkami

Wiatr, deszcz i niestety mało słońca za oknem to znaki, że mamy jesień. Mimo niższych temperatur ta pora roku nadal zachwyca nas niesamowitymi kolorami. Ciepła herbata z sokiem malinowym lub wypieki to jest to co preferujemy w domu. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. W tym przepisie szybko i łatwo zrobisz ciasto ze śliwkami. Prawdopodobnie masz już wszystkie składniki do wykonania tego ciasta, oprócz śliwek, których o tej porze roku jest pod dostatkiem w supermarketach. Bierzcie się do pracy! Będzie łatwe do wykonania i będzie niesamowicie pachniało! Możesz również cieszyć się ciepłym, pysznym ciastem śliwkowym z kocem na filiżankę herbaty.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Cukier puder do posypania
  • śliwki

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj ze sobą cukier i białka jaj. Jeśli wolisz słodkie ciasta, możesz dodać trochę więcej cukru.
  2. Następnie dodaj żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną.
  4. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę po wystudzeniu i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia masy z masą z wcześniejszych dni.
  5. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ułożyć połówki śliwek.
  6. Ciasto piec przez około 45-50 minut
  7. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!