Tarta na cieście francuskim z Fetą
To moje ulubione danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Świetnie nadaje się na szybki i łatwy posiłek lub do zabawiania niespodziewanych gości. Tartę z ciasta francuskiego z fetą przygotujesz błyskawicznie.
Przepis na tartę z ciasta francuskiego z fetą
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 100 g serka śmietankowego,
- 1 opakowanie fety
- Czerwona cebula
- Pokrojony w plastry boczek (jeśli wolisz bez mięsa, pomiń go).
- rukola,
- Do posypania użyć startego parmezanu
- Sos: Dwie łyżki oliwy z oliwek, jedna łyżka octu winnego, sól, pieprz
Tarta z ciasta francuskiego z Fetą, którą zwykle robię ma jeszcze żółtą paprykę
, jednak tym razem jej nie miałam. Jeśli chcesz, możesz dodać pieczarki lub odsączoną kukurydzę.Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozłożyć na płaskiej patelni. Nakłuj je i wstaw do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180° na około 5-8 minut.
- Jeśli do tarty dodajesz boczek na patelnie do gotowania bez tłuszczu, możesz go w tym czasie podsmażyć. Każda strona zajmuje tylko 2 minuty. Mięso ułożyć na talerzu.
- Warzywa pokrój na małe kawałki.
- Fetę pokroić w kostkę.
- Zrób sos łącząc oliwę z oliwek, ocet winny, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem i polej nim fetę.
- Na upieczonej dolnej warstwie ciasta francuskiego rozsmarować serek śmietankowy. Na wierzchu ułóż podsmażony boczek, warzywa i fetę. Zapiekać przez około 10-15 minut.
- Twoja tarta z ciasta francuskiego z fetą jest już prawie gotowa. Teraz możesz ją udekorować rukolą lub parmezanem. Smacznego!
Dowiedz się więcej
- Schab w delikatnym sosie śmietanowym z marchewką
- Zapiekanka z łososia i makaronu w kremowym sosie [video].
- Jak KFC Strips! Są tak proste!
- Filety z kurczaka w jogurcie z boczkiem zawinięte
- Tweet