single

Tort bezowy z kremem mascarpone

Choć torty bezowe można robić na każdą okazję, ja chciałam zrobić coś różowego na urodziny. W ten sposób wymyśliłam przepis na pyszny, kruchy tort z delikatnym kremem z mascarpone. Ten przepis pokaże Wam jak zrobić tort bezowy, z którym poradzicie sobie nawet jeśli Wasze umiejętności pieczenia są ograniczone.

Jak zrobić tort bezowy?

The

Tort bezowy jest lekki, słodki, w towarzystwie subtelnie kwaśnej konfitury z owoców leśnych. Podany został z dwiema polewami z kremu. Możecie zrobić wersję wyższą z dodatkiem świeżych owoców i zwieńczyć ją. Jest to wersja zimowa i jak dla mnie jest dla alergika.

Celem DGrunt jest zrobienie dobrze wysuszonych polew bezowych. Więcej o ich pieczeniu dowiecie się czytając przepis na mini bezę.

Przepis na pyszny tort z różową bezą

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Dodaj szczyptę soli.
  • Czerwony barwnik spożywczy

Krem mascarpone:

  • 500 g kremu 30%
  • 1 opakowanie kremu mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Centrum:

  • Dżem z owoców leśnych

Dobrym pomysłem jest również posiadanie dwóch patelni do pieczenia tej samej wielkości.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°F z górnym i dolnym grzaniem. Przygotuj bezę zanim zaczniesz piec ciasto. Oddziel białka od żółtek i ubij je z odrobiną soli, aż powstanie sztywna piana.
  2. Możesz dodawać po łyżce cukru na raz, aby całkowicie się rozpuścił. Możesz zmniejszyć obroty, delikatnie ubijając białka.
  3. Kontynuuj ubijanie białek, dodając jednocześnie mąkę ziemniaczaną. Powoli dodawaj barwnik spożywczy aż do uzyskania koloru, który najbardziej Ci odpowiada.
  4. Rozłóż białka na dwóch patelniach o tej samej średnicy. Zanim zaczniesz, wyłóż je pergaminem do pieczenia. Podziel porcję na dwie części ja zrobiłam jedną część grubszą (na spód) i jedną cieńszą (na górę). Pamiętaj, że kształt białek po upieczeniu będzie zależał od tego, jak rozłożysz je na patelni.
  5. Następnie piecz blaty przez 5 min. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 110 stopni i piecz bezę przez kolejne 100-110 min.
  6. Po upieczeniu spodu i wierzchu tortu bezowego przygotować Krem Mascarpone. Krem należy ubić na wysokich obrotach za pomocą miksera. Gdy piana będzie już sztywna, dodać do niej Mascarpone i dalej ubijać (można zwolnić obroty). Do masy dodajemy cukier i mieszamy aż do jego rozpuszczenia.
  7. Teraz możesz złożyć torty bezowe . Na wierzchu równomiernie wyłożyć dżem z owoców leśnych. Na wierzchu ułóż warstwę kremu z serka mascarpone. Całość przykryć górną polewą bezową.
  8. Tort ten można przechowywać w lodówce.


Dowiedz się więcej

  • Sernik nowojorski przepis - puszyste i aksamitne ciasto.
  • Przepis krok po kroku na domowe pączki
  • Piernikowy sernik w świątecznym nastroju
  • Mini beziki z kolorem - pierwszy sukces
Podobało Ci się? Podziel się tym z innymi
  • Tweet