
Tort bezowy z kremem mascarpone
Choć torty bezowe można robić na każdą okazję, ja chciałam zrobić coś różowego na urodziny. W ten sposób wymyśliłam przepis na pyszny, kruchy tort z delikatnym kremem z mascarpone. Ten przepis pokaże Wam jak zrobić tort bezowy, z którym poradzicie sobie nawet jeśli Wasze umiejętności pieczenia są ograniczone.
Jak zrobić tort bezowy?
The
Tort bezowy jest lekki, słodki, w towarzystwie subtelnie kwaśnej konfitury z owoców leśnych. Podany został z dwiema polewami z kremu. Możecie zrobić wersję wyższą z dodatkiem świeżych owoców i zwieńczyć ją. Jest to wersja zimowa i jak dla mnie jest dla alergika.Celem DGrunt jest zrobienie dobrze wysuszonych polew bezowych. Więcej o ich pieczeniu dowiecie się czytając przepis na mini bezę.
Przepis na pyszny tort z różową bezą
Składniki:
Beza:
- 6 białek
- 300g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- Dodaj szczyptę soli.
- Czerwony barwnik spożywczy
Krem mascarpone:
- 500 g kremu 30%
- 1 opakowanie kremu mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Centrum:
- Dżem z owoców leśnych
Dobrym pomysłem jest również posiadanie dwóch patelni do pieczenia tej samej wielkości.
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej piekarnik do 150°F z górnym i dolnym grzaniem. Przygotuj bezę zanim zaczniesz piec ciasto. Oddziel białka od żółtek i ubij je z odrobiną soli, aż powstanie sztywna piana.
-
Możesz dodawać po łyżce cukru na raz, aby całkowicie się rozpuścił. Możesz zmniejszyć obroty, delikatnie ubijając białka.
-
Kontynuuj ubijanie białek, dodając jednocześnie mąkę ziemniaczaną. Powoli dodawaj barwnik spożywczy aż do uzyskania koloru, który najbardziej Ci odpowiada.
-
Rozłóż białka na dwóch patelniach o tej samej średnicy. Zanim zaczniesz, wyłóż je pergaminem do pieczenia. Podziel porcję na dwie części ja zrobiłam jedną część grubszą (na spód) i jedną cieńszą (na górę). Pamiętaj, że kształt białek po upieczeniu będzie zależał od tego, jak rozłożysz je na patelni.
-
Następnie piecz blaty przez 5 min. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 110 stopni i piecz bezę przez kolejne 100-110 min.
-
Po upieczeniu spodu i wierzchu tortu bezowego przygotować Krem Mascarpone. Krem należy ubić na wysokich obrotach za pomocą miksera. Gdy piana będzie już sztywna, dodać do niej Mascarpone i dalej ubijać (można zwolnić obroty). Do masy dodajemy cukier i mieszamy aż do jego rozpuszczenia.
-
Teraz możesz złożyć torty bezowe . Na wierzchu równomiernie wyłożyć dżem z owoców leśnych. Na wierzchu ułóż warstwę kremu z serka mascarpone. Całość przykryć górną polewą bezową.
- Tort ten można przechowywać w lodówce.
Dowiedz się więcej
- Sernik nowojorski przepis - puszyste i aksamitne ciasto.
- Przepis krok po kroku na domowe pączki
- Piernikowy sernik w świątecznym nastroju
- Mini beziki z kolorem - pierwszy sukces
- Tweet